Längdskidor

Bergström: Jag är paff, mållös, dumförklarad och dunderglad

Av: 

Kristoffer Bergström

SPORTBLADET

Grattis Marcus.

Ingen enskild insats i Tour de ski har imponerat mer än din sjunde etapp.

Ingen totalinsats i Tour de ski är mer överraskande än din andraplats.

Jag är paff, mållös, dumförklarad och dunderglad.

Men. Hur hamnade vi här?

Strax efter klockan tre får jag ett mms av en kollega. Bilden föreställer en skäggig, utslagen man med lödder under näsan. Glasögonen glittrar brandgult och döljer blicken, men vi kan gissa ungefär vad Petter Northug tänker. Har han just tappat 40 sekunder på någon kilometer? Har Marcus Hellner just vänt all världens otur och underläge till seger mot honom? På fotot står tiderna:

1. Cologna 31.44,1

2. Hellner +1.02,3

3. Northug +1.44,6

”Min nya fondtapet”

Och så kollegans kommentar till bilden: "här är min nya fondtapet till vardagsrummet".

Marcus Hellner har egentligen haft en bedrövlig tour. I två etapper har han blivit fyra, vilket innebär att han precis berövades på bonussekunder. Två gånger har han haft för dåliga skidor och en gång fastnade han i en snödriva och slogs ur tidigt i en sprint.

Och så kom den där magnifika sjunde tävlingsdagen, 35 kilometer fristil, där han åt upp två minuter på Petter Northug och la sig i smygposition till Sveriges första pallplats någonsin för herrarna. Och så den kraftfulla klassiska sträckan i går. Och så klättringen upp för backen nyss.

Målat breda penseldrag

Det är självklart, men ska ändå poängteras: hade Marcus Hellner hållit samma klass de sex första etapperna som de tre sista hade han till och med slagit Dario Cologna och vunnit.

Jag ska inte låtsas som att jag hade det här på känn. Om man läser mina tre-fyra sista analyser av läget framstår det som att jag har förstoppning och spelskulder. Jag har målat breda penseldrag med den svarta färgen och en gång bett valfri läsare ta över mitt jobb, för jag kan inte få tävlingen att framstå som spännande.

Nu retas jag av alla. Det där mms:et om fondtapeten är det enda snälla jag fått, resten är olika varianter på att jag borde bli spådam eller analytiker.

Jag lägger mig platt. Jag är överrumplad av Marcus Hellners makalösa avslutning. Dumförklarad men glad.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor