Mora-Nisse död

avAnders Munck

Den legendariske längdskidåkaren Nils "Mora-Nisse" Karlsson har avlidit.

Han somnade tidigt i morse omgiven av sina närmaste.

Mora-Nisse Karlsson, som skulle fyllt 95 år den 25 juni, är en av svensk skidsports största genom tiderna med nio Vasaloppstitlar.

Mora-Nisse nådde sina största framgångar under 1940-1950 då han förutom Vasaloppstitlarna vann ett OS-guld 1948.

Mora–Nisse engagerade sig i Vasaloppet även efter sin karriär, då han bland annat drev tävlingens organisation under 17 år.

– Jag kom in i Vasaloppsorganisationen för fem år sedan, då Mora–Nisse var 90 år. Han engagerade sig då fortfarande i att driva tävlingen framåt. Bland annat var han i målfållan och tog emot folk under den första Cykelvasan, säger Jonas Bauer.

Känd även internationellt

Nils "Mora-Nisse" Karlsson var ett stort namn även internationellt inom sporten, enligt Jonas Bauer.

– Alla känner till honom inom skidvärlden. Han var lätt att ha att göra med, och han var en enkel person som stod med båda fötterna på jorden och intresserade sig för människor, säger Jonas Bauer.

Hasse Eriksson var nära vän till Mora-Nisse:

– Det är en väldigt tråkig dag. Mora-Nisse var en fantastiskt fin person och skidsporten har mist en av sina största profiler, säger han.

Eriksson var tävlingsledare för Vasaloppet 1985-2002. Under flera år fungerade Mora-Nisse som hans mentor.

– Han lugn och trygghet var väldigt skönt att luta sig mot. Han tyckte om att umgås med människor och hade starka ideal. Han blev medlem i IFK Mora 1934 och var lojal till klubben livet ut, säger Hasse Eriksson.

Mora-Nisse drabbades av en stroke för 20 år sedan, och tappade delar av talförmågan. Men han behöll sin vitalitet. Så sent som för tre veckor sedan var Mora-Nisse gäst på Hasse Erikssons 75-årskalas.

– Han sjöng för mig med sin dotter och var igång och pratade med folk. Det är svårt att få in att han är borta, säger Eriksson.

”Framsynt och modigt”

Mora-Nisse uppfattades av många som konservativ under senare delen av hans liv. Bland annat gillade han aldrig fristilen, som han kallade för ”kråk-stil”, enligt Hasse Eriksson. Samtidigt var han engagerad i att driva skidsporten framåt, exempelvis då han tidigt var med och införde datoriserad tidtagning i Vasaloppet.

– Det gjordes 1967 trots att varken han eller någon annan inom organisationen hade någon kunskap om hur det egentligen fungerade. Det var både framsynt och modigt, säger Hasse Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM