OS-chefen: Vi har haft otur med vädret

Bemöter kritiken exklusivt för Sportbladet: Visste att det skulle bli galet i vissa sporter

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG. Iivo Niskanen defilerade hem guldet i herrarnas femmil men på läktarna uteblev återigen festen.

Exklusivt för Sportbladet bemöter OS-vd:n Christophe Dubi nu kritiken mot de tomma skidarenorna.

– Vi har haft otur med vädret, säger Dubi.

Det var efter Stina Nilssons guld på damerna sprint som publikfiaskot på skidarenorna under OS i Sydkorea uppmärksammades i Sverige. Sedan dess har publikutvecklingen varit marginellt stigande men när en av hela spelens höjdpunkter på längdskidsidan, herrarnas femmil, avgjordes på lördagen gapade läktarna återigen sorgset tomma.

”Galet i vissa sporter”

OS-vd:n Christophe Dubi medger nu att Internationella olympiska kommittén haft en stor utmaning när det kommer till att locka publik till många av OS grenar.

– Vi visste att det skulle bli galet i vissa sporter, att vi hade kunnat sälja tio gånger så många biljetter, samtidigt som andra skulle bli en utmaning. När vi gick in i det här med ambitionen att utveckla vintersporten så gällde det längdskidor och alpint specifikt. Vi visste att de skulle bli större utmaningar, säger Dubi.

I de olika skridskosporterna har publiktillströmningen varit enorm i Pyeongchang men förutom alpint och längdskidåkning har det även funnits gott om tomma stolar i de olika freestylegrenarna. Dubi menar nu att vädret varit en stor faktor.

”Vädret hjälpte oss inte”

– Vi har sett en förbättring under de senaste dagarna, i det alpina var det på torsdagen till exempel väldigt mycket publik och atmosfären har verkligen förbättrats. Vi hade också problem med vädret som inte hjälpte oss eftersom vi var tvungna att skjuta upp tävlingar. Vissa grenar som verkligen hade sålt bra, som herrarnas störtlopp där vi hade sålt 6700 biljetter, sköts upp fyra-fem dagar och resultatet blev att bara 1500 kom på den nya tävlingsdagen.

Är ni nöjda med spelen?

– Vi är extremt nöjda. Inte bara nöjda utan extremt nöjda. När alla idrottare säger att arbetet som gjorts är fantastiskt och att tävlingsarenorna är de bästa, vilket de i väldigt många fall sagt, kan du bara vara jättenöjd. Det är belöningen för sju års arbete. De här spelen har fungerat otroligt bra.

LÄS MER: OS TV-tider lördag 24 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM