"The Swedish Torpedo" vill simma skräcktävlingen igen

SPORTBLADET

”Aldrig varit så rädd”

LONDON. Han blev utskrattad första gången.

Nu vill arrangörerna att "The Swedish Torpedo" ska göra det omöjliga igen.

– Det går en tävling runt hela Alcatraz, jag funderar på den, säger Anders Olsson som tävlar på smärtstillande i Paralympics. 

För ett år sedan bestämde sig Anders Olsson för att simma "Swim with the Centurions" från fängelseön Alcatraz till San Francisco. Han var den första handikapssimmaren att delta i tävlingen och arrangörerna trodde inte att han skulle ta sig i mål.

Det var i stället de icke handikappade som inte gjorde det.

– I försöksloppet var det bara jag som kom i mål. De pratar om det än i dag och vill att jag ska komma tillbaka, säger Olsson.

Såg ingen haj

Svensken vann loppet på rekordtiden 24.32 och fick smeknamnet "The Swedish Torpedo".

– Det var den häftigaste upplevelsen jag haft. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv. Jag såg ingen haj, men det var hundratals sälar. Det finns ett tävling runt hela Alcatraz, det är mer än dubbelt så lång, jag funderar på den.

Först ska han försvara guldet på 400 meter fritt i Paralympics. Men uppladdningen har varit den sämsta tänkbara.

Så illa att han inte tänkte delta.

– För två och halv månad sedan trodde jag inte det här. Jag sa till mig själv: "Lägg ner London", säger Olsson som haft stora skadebekymmer inför mästerskapet.

– Nyckelbenet har gått rätt in i min högeraxel och ligger och skaver. Det är otroligt smärtsamt. Vi sågade av nyckelbenet och det blev jättebra, men sen fick jag en blödning och var tvungen att operera.

–  Då fick jag ont i vänstern så vi satte in en spruta i den, men kroppen tålde inte det så vi var tvungen att skära upp och spruta ut medlet. Det gjorde att jag inte kunde lyfta vänsterarmen mer än 20 procent så då var båda armarna dåliga.

Blev utbränd

Har du funderar på att det kanske inte är värt det?

– Nej. Det är klart att det är värt det. Men jag var övertygad om att det inte skulle bli något Paralympics. Det har varit lite för mycket, för många operationer på samma år.

Som om det inte vore nog kände sig Olsson, så sent som för en vecka sedan, övertränad.

– Jag blev ganska knäckt. Det gick så dåligt att jag tänkte att det inte skulle gå. Jag var helt slut, men för två dagar sedan vände det så nu börjar jag känna att jag kan ta i.

Olssons första mål är att ta sig till final. Sedan ska han slåss för medaljerna, men han vet att det kommer att kosta.

– Går jag till final kommer jag att simma på bedövning. Då blir det bara vilja.

Kan köra triathlon i Rio

Trots alla skadeproblem har Olsson inga planer på att sluta. Tvärtom öppnar han för Rio 2016 – men i en ny gren.

–  Triathlon är det jag hållit på med innan den senaste skadan så jag kanske tar upp det igen. Den kommer ju in i Rio. Så det kan bli en fortsättning mot det, om axlarna blir bra, tillägger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Parasport