EM-guld till Sjöström

Publicerad:
Uppdaterad:

18-åriga svenskan näst snabbast i världen i år

Sarah Sjöström.
Foto: BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.

Först enkelt till EM-final på 100 meter fritt. Sedan EM-guld och personligt rekord på 50 meter fjäril.

Och allt inom loppet av drygt tolv minuter.

– Det var ju inte så mycket tid emellan så jag är jätteglad över att jag kunde komma ut i finalen och slå mitt personliga rekord och vinna EM-guld, säger Sarah Sjöström till TT.

Inför EM i Debrecen var hon i valet eller kvalet: Åka eller precis som så många andra ett OS-år – välja att står över tävlingen? Sjöström satte sig på flyget på Ungern och halvvägs in i tävlingen har allt gått planenligt, till och med lite bättre än så.

– Det var en hyfsat överraskande tid (25,64) Jag är jättenöjd med den och det känns väldigt bra, sade hon till TT efter loppet.

För att det skulle bli svenskt guld på 50 meter fjäril var ingen större sensation.

Sjöström är en given medaljkandidat där och dessutom saknades nu såväl Inge Dekker, Holland och danskan Jeanette Ottesen.

Tiden däremot imponerade då det inte bara var personbästa med två hundradelar utan också näst snabbast i år efter just Ottesen (25,29). Och det i ett läge då Sjöström har långt till toppformen och dessutom bara hade tolv minuters vila före loppet då hon tidigare på tisdagskvällen simmade semifinal på 100 m fritt (femte snabbaste tid).

Ganska uttröttad

– Det är absolut inte tillräckligt för att återhämta sig. Skulle jag fått vila hade det gått ännu snabbare men det var också tanken – att få simma fjärilsimmet ganska uttröttad för det är viktigt inför 100 m fjäril.

– Det är här ju inte en OS-distans men jag är ändå väldigt glad. Kan jag simma snabbt på 50 så kan jag simma snabbt på 100 också.

Sjöström är inte bara svensk simnings utan också en av hela OS-truppens stora guldhopp, framför allt på 100 meter fjäril. Tisdagens guld visade därför att hon är rätt på väg mot London. Det var en final där hon hela tiden hade kontroll över loppet efter en utmärkt start och även om inte målgången var perfekt tajmad var det aldrig någon kamp om guldet. Tvåan Triin Aljand, Estland, var 28 hundradelar efter).

– Min start var 100 procent bättre än i går (måndag). Men i går var jag inte i form för att tävla, jag hade hellre varit hemma.

TT: Hur gärna hade du sett 50 m fjäril på OS-programmet?

– Alltså, jag är inte säker om jag simmat, jag har redan fyra distanser som jag ska simma så det är ganska mycket.

Johansson snabbast

Medaljskörden lär fördubblas när Sjöström finalsimmar på onsdag, men då mot tuffare motstånd. På 100 meter fritt finns regerande världsrekordinnehavaren tyskan Britta Steffen med, vilket gör onsdagskvällens final till en intressant värdemätare.

Ytterligare en trolig medaljchans finns i form av Sjöströms träningskompis Jennie Johansson. Svenskan var snabbast av alla i semifinalen med tiden 1.07,65 på 100 meter bröstsim, drygt fem tiondelar över hennes svenska rekord.

Tobias Österberg/TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN