”Vägrar underkasta mig deras regler”

Världsmästaren om VM-nobben: ”Redo stå upp för det”

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Norska stjärnan Magnus Carlsen kommer att delta i VM
SPORTBLADET

Flera schackstjärnor väljer att nobba VM i Saudiarabien.

Dubbla världsmästaren Anna Muzytjuk, 27, är en av alla som ryter till mot regimen.

Jag vägrar känna mig som en andrahandsvarelse”, skriver hon på Facebook.

Det har varit många mörka rubriker inför VM i snabb- och blixtschack i saudiarabiska Riyadh i veckan.

Mästerskapet har kritiserats för att inte vara öppet för alla och i dagarna har det bland annat rapporterats om att israeliska spelare nekats visum i landet.

Det internationella schackförbundet har fått kritik för sitt val av spelplats och flera spelare, däribland stjärnor som Hikaru Nakamura och systrarna Anna och Maria Muzytjuk, väljer att bojkotta tävlingen som en protest mot orättvisorna i Saudiarabien, inte minst mot landets förmyndarsystem gentemot kvinnor.

”Kommer förlora en efter en”

Det är förfärligt att arrangera ett mästerskap i ett land där mänskliga rättigheter inte har något värde”, skrev Nakamura på Twitter i november.

I ett inlägg på Facebook väljer nu även Anna Muzytjuk, dubbel regerande världsmästare, att ta avstånd från regimen.

Om några dagar kommer jag att förlora två världsmästartitlar, en efter en. Bara för att jag valde att inte åka till Saudiarabien. Att inte underkasta mig deras regler, inte bära abaya, inte behöva ha sällskap när jag ska gå ut, inte behöva känna mig som en varelse som kommer i andra hand”, skriver hon på Facebook.

Den 27-åriga ukrainskan vann VM i både snabb- och blixtschack förra året, men väljer nu alltså att nobba tävlingen, där bland annat norske superstjärnan Magnus Carlsen ställer upp, och missar därmed chansen på rekordstora prispengar.

”Det som upprör mest”

Enligt The Guardian ligger den totala prispotten på cirka 17 miljoner kronor, där herrarna får omkring 12,5 miljoner.

Jag är redo att stå upp för mina principer och skippa tävlingen, där jag förväntades tjäna mer än vad jag gör på massor av andra tävlingar tillsammans. Allt det där är irriterande, men det som upprör mig mest är att nästan ingen bryr sig. Det är en väldigt bitter känsla, men inte tillräcklig för att få mig att ändra mig. Jag är väldigt glad över att jag delar åsikten med min syster. Och för de få som bryr sig – ja, vi kommer tillbaka”, skriver Anna Muzytjuk.

ARTIKELN HANDLAR OM

Schack

Riyad