Uppgifter: Legkov avslutar karriären

Ryska ledare till Sportbladet: ”Blir inget mer”

Publicerad 2017-12-16

TOBLACH. Portad från OS och tillfälligt avstängd från världscupen.

Nu väljer Alexander Legkov, 34, att avsluta karriären, avslöjar ryska ledare för Sportbladet.

– Det lutar åt det, ja. Väldigt synd att behöva avsluta en karriär på det här sättet, säger förbundskaptenen Markus Cramer.

Den 1 november kom beskedet att Alexander Legkov portas från OS på livstid och fråntas sina medaljer (guld på femmilen och silver på stafetten) från Sotji 2014.

Detta eftersom IOK (Internationella olympiska kommittén) anser att det finns tillräcklig mycket bevis för att styrka att den ryske stjärnan varit involverad i den statsstyrda ryska massdopningen.

Den 30 november bestämde sig Fis (Internationella skidförbundet) för att gå på IOK:s linje varpå de stängde av honom från allt tävlande även i världscupen.

Legkov har överklagat till Cas (idrottens skiljedomstol).

Men oavsett utfall lär han aldrig mer återvända till sporten.

Sportbladet träffar den ryska förbundskaptenen Markus Cramer bland vallabussarna i Toblach.
Sportbladet träffar den ryska förbundskaptenen Markus Cramer bland vallabussarna i Toblach.

”Nu är det slut”

Det hävdar i alla fall en rysk ledare som avslöjar för Sportbladet att Legkov har bestämt sig för att att avsluta karriären.

– Nu är det slut. Det blir inget mer för Alexander, säger ledaren, vars namn vi aldrig hinner uppfatta eftersom han snabbt vänder sig om och går tillbaka in i det ryska landslagets vallabuss i Toblach.

Vi ber deras förbundskapten Markus Cramer bekräfta.

Stämmer det att Legkov har bestämt sig för att sluta?

– Det är väl inte 100 procent men det lutar åt det, ja, säger Cramer.

Din kollega säger att han redan bestämt sig?

– Som sagt, förmodligen slutar han, men det viktigaste för Alexander just nu är att han får behålla sina medaljer från OS i Sotji. Det ärendet, i Cas, är det enda som spelar roll nu.

Är Alexander hemma i Ryssland och tränar nu?

– Han är i Ryssland, men han tränar inte så mycket.

Om det nu blir så att han avslutar karriären på det här sättet, vad säger du i så fall om det?

– Jag blir väldigt ledsen över det. Alexander har varit en väldigt framgångsrik skidåkare i många år och vunnit många stora tävlingar. Att behöva avsluta karriären på det här sättet … det är väldigt synd, säger Cramer.

”Oklart vilka regler som gäller”

Ryssland som nation har stoppats från OS i Sydkorea i februari månad men vissa ryska idrottare kan komma att få ställa upp under ”neutral flagg”.

– Vi vet inte vilka som får åka. Jag hoppas att vi får med oss så många som möjligt, men vi får se. Det är IOK:s extrainsatta kommitté som bestämmer det där, men det är lite oklart vilka regler som gäller, säger Markus Cramer.

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.