Snökaoset hotar Tour de Ski: ”Förödande”

avMalin Wahlberg

SPORTBLADET

LENZERHEIDE. Snökaos hotar Tour de Ski-premiären i Lenzerheide. 

De svenska vallarna vet inte vad de ska vänta sig inför sprinten. 

– Det är förödande för en tour om det skulle hända något med vallningen, säger vallchefen Erik Yngvesson. 

Foto: PONTUS ORRE
Erik Yngvesson. t.f vallarchef.

Dagen innan Tour de Ski-premiären sken solen i Lenzerheide. Termometern visar åtta grader och förhållandena tillsynes perfekta för åkarna.

Men i dag är förutsättningarna helt annorlunda. Det har fallit flera decimeter snö under natten och vallarna kommer att få jobba hårt under sprinten.

Något svenska vallarna var förberedda på.

– Vi förväntar oss inte att det här vädret kommer att bestå, tyvärr. Det blir ett väderomslag i natt och vi vet inte riktigt. En del rapporter säger jättemycket snö och andra säger mindre snö, men att det kommer att bli lite mildare står väl klart, sa vallachefen Erik Yngvesson som hoppat in för ledige Urban Andersson till Sportbladet i går.

Det snackas om fyra decimeter snö? 

– Jag vill inte höra. Vi har en prognos som säger så mycket, men vi har flera som säger att det inte kommer lika mycket snö. Men börjar de snöa i de här dalgångarna fastnar det ju oftast så det blir ju jättemycket snö. Det är bara att hoppas att det inte blir kaos.

”Måste ha huvudet på skaft”

Snön väntas fortsätta ösa ner under dagen vilket kommer göra utmaningen för vallarna stor.

1 av 7 | Foto: PONTUS ORRE
De svenska vallarna testar skidor inför morgondagen.

– Vår uppgift är att förse åkarna med så bra material som möjligt jämt. Men vi måste ha huvudet på skaft och inte valla bort dem. Det är förödande under en tour om det skulle hända något med vallningen så att de tappar för mycket tid i totalen, säger Yngvesson och fortsätter:

– Det är bara att gilla läget. Vi har aldrig brytt oss om vad det är för väder. Det är bara det att vi kanske måste ändra taktik och välja andra produkter och typer av skidor om det kommer mycket snö. Men vi får inte påverkas av det, vi får valla på helt enkelt.

Tour de Ski – tävlingsprogram dag för dag 00:28
ARTIKELN HANDLAR OM