Rekord-Victor närmar sig toppen

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Svenskt rekord igen – och för första gången under 7.50 på 800 meter fritt.
Victor Johansson, 19, fortsätter att knapra in på världstoppen.
– Jag ville smälla till med något, nu sprattlar det i hela kroppen, sade en glädjestrålande Johansson.

Andraplatsen i Swim Open med 7.49,77 är också den unga simsäsongens näst bästa tid i världen. Vinnaren Florian Wellbrock, Tyskland, slog till med 7.46,85.
I fjol hade Johanssons tid, när året var summerat, räckt till en åttonde plats på världsbästalistan som då toppades av VM-guldsimmaren Gabriel Detti, Italien, på 7.40,77.
I Swim Open har han slagit svenskt rekord på både 800 och 1 500 meter. På 400 meter fritt slog han svenskt juniorrekord, men nådde inte Anders Holmertz 26 år gamla svenska rekord och deppade över det.

Siktar högt

Efter att ha nått sina första mästerskapsfinaler på kortbane-EM i december – fyra på 400 meter fritt och femma på 1 500 meter fritt – ser han fram emot stora EM i augusti i Glasgow. Jönköpingstalangen, som där också simmar 800 meter fritt, siktar högt:
– Nu är jag nere på världstider, på 400 meter framför allt. Henrik Christiansen (norske stjärnan och kompisen) kom tvåa på 400 meter fritt på 3.46 för två år sedan. Det är inte ens en sekund dit. Jag vill vara med och slåss om topp fem och medaljer, sade han.

Skön seger

Sophie Hansson, Helsingborg, var den enda blågula simmaren vid sidan av Sarah Sjöström som vann i Stockholm. Hansson slog till på 100 meter bröstsim där segertiden blev 1.07,99.
– Det är bara en hundradel under, men den är jäkligt skön. Nu är jag nere på 1.07 igen och det har jag inte varit på 1,5 år. Det är jätteskönt, sade 19-åringen som är kvitt de ryggproblem som förföljt henne.
Hansson var redan inkvalad till EM på den kortaste bröstsimsdistansen, men tog sig nu dit även på 100 och 200 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM