VM–drottningens attack mot Emma

Isinbajeva rasar mot Green Tregaros protest

MOSKVA. Emma Green Tregaro visade sitt ställningstagande mot Rysslands antihomolag genom att måla naglarna i regnbågsfärger.

Nu får svenskan stark kritik av stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Jag stödjer vår regering, säger Isinbajeva.

Emma Green Tregaro gjorde i går, genom att måla sina naglar i regnbågens färgar och lägga ut en bild på Instagram, en tyst protest mot Rysslands nya ”antihomo-lag”. Initiativet hyllades av Kajsa Bergqvist, som är öppen med sin homosexualitet.

”Kärlek kan inte vara fel”

Efter morgonens höjdkval berättade Emma om sitt ställningstagande:

– Idrott handlar om att respektera varandra, så jag tyckte att det var en fin gest. Jag tycker att kärlek till en annan människa inte kan vara fel på något sätt. Om jag kan visa det på ett så enkelt sätt som att måla naglarna i regnbågens färger känns det som en väldigt liten sak för att förhoppningsvis sprida lite glädje. Sen är det även folk som blir upprörda av det, men jag har fått många positiva kommentarer.

”Lagar som alla måste respektera”

På en presskonferens på torsdagseftermiddagen fick Isinibajeva frågan vad hon tycker om Emma Green Tregaros agerade. Och den ryska stavhoppsstjärnan skräder inte orden.

– Det är respektlöst mot vårt land och våra medborgare. Vi är ryssar, kanske är vi annorlunda än folk från andra länder, men vi har våra lagar som alla måste respektera, säger hon.

– När vi kommer till ett annat land försöker vi följa deras regler. Vi försöker inte sätta våra regler över deras. Vi försöker uppträda respektfullt. Vi vill även att alla ska vara respektfulla mot vårt land och vårt folk.

”Pojkar lever med flickor”

– Om vi tillåter folk att marknadsföra och göra allt det här på gatan, så är vi rädda för vår nation. Vi anser oss vara normala, pojkar lever med flickor och flickor lever med pojkar. Det kommer från långt bak i tiden, vi har aldrig haft problem med sånt här förr och vi vill inte ha det i framtiden.

En reporter frågade Isinbajeva om vad hon anser om att vissa personer i Sverige vill se en bojkott av OS i Sotji.

– Självklart stöttar jag inte en bojkott, jag är ledsen att de vill involvera de aktiva i sitt problem. Det spelar ingen roll om man har traditionella relationer, vi bryr oss inte om det eller vilken hudfärg man har. Vi idrottare är en familj som jobbar hårt för ett mål, att ta guld i OS.

– Alla är välkomna att tävla, men självklart, om de marknadsför såna här relationer ute på gatan, är det inte respektfullt mot våra medborgare.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN