Dukat för ett drama

Flinck: Ena giganten har fått en snyting – är Kristianstad näst ut?

Gårdagens match mellan Kristianstad och Redbergslid slutade i vinst för hemmalaget med 24–19.
Gårdagens match mellan Kristianstad och Redbergslid slutade i vinst för hemmalaget med 24–19.

Europeiska förbundet har gett ena giganten en snyting.

Ger Sävehof nu den andra giganten en också?

De flesta var överens inför säsongen: seriesegern skulle stå mellan Kristianstad och Lugi och de två giganterna skulle göra upp också i SM-finalen.

Det sistnämnda kan fortfarande ske även om det är troligare att de möts redan i semifinalen.

Kristianstad var med i racet om seriesegern in i det sista men Guif knep den till slut. Det är en andraplats som kan komma att svida rätt hårt hos de orangea om de inte tar guldet till slut.

Jag vet inte hur många som har koll på det här men europeiska förbundet (EHF) fråntar nämligen Sverige en plats i EHF-cupen till nästa säsong på grund av svaga svenska resultat de senaste åren (årets säsong med Kristianstad i gruppspelet och Lugi till minst kvartsfinal räknas tyvärr inte in där). Därför belönas en andraplats i serien med blott en plats i lilla, svaga Challenge cup i år. Och vi vet vad europaspel, helst i Champions League men annars i EHF-cupen, betyder för Kristianstad med sina ambitioner. 

Hade inte mer att ge

I fjol vann Lugi grundserien för första gången i klubbens historia – vilket var viktigt då – för att sedan åka ut i semin. Efteråt hade Tomas Axnér känslan att övriga slutspelslag kunde höja sig tio procent i slutspelet medan man själva inte hade mer att krama ur. I vinter/vår har man valt att satsa på EHF-cupen och att toppa formen till slutspelet. Därför ställs man nu mot Sävehof i en oviss kvartsfinal i SM och rumänska Constanta i en kvartsfinal i EHF-cupen.

Det förstnämnda ingick säkert inte i grundplanen men där är man nu och det är ingen skräll i sig om Sävehof slår ut Lugi. Men det är tydligt hos Axnér & Co att SM-slutspelet nu går före EHF-cupen.

Jag tror att Ola Lindgren snarare fruktade polaren Magnus Andersson än Malmös rutinerade spelare och därför valde Hammarby.

Nej, Robert Arrhenius ska inte vara nöjd med sin säsong som tränare och spelare i Skövde. Men jag unnar denna rekorderlige man gårdagens ganska lyckliga slut ändå på karriären.

19–42 när man har chansen att säkra kontraktet – pinsamt, Ystad!

I dagens tidning har vi lönelistor på alla i elitserien. Som vanligt haltar alltid sådana här tabeller. Dels för att de är från 2012 och dels för att många spelare inom just handbollen har ett jobb vid sidan av också varifrån många säkert får majoriteten av sin inkomst.

Gör skäl för lönen

Zoran Roganovic må tjäna bäst. Men han gör ändå alltid skäl för sin lön. Som i går: 19 mål mot Rimbo, vilket är ett bakom Jonathan Stenbäckens elitserierekord på 20 pyttsar. 

Lägg till det att han på tio år inte missat en enda elitseriematch på grund av skada.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN