Henke desperat – eller helt iskall

SPORTBLADET

Robert Laul: Bara för att man var en gudomlig spelare blir man inte en lysande tränare

När Falkenbergs FF hade årsmöte i våras presenterades den glädjande nyheten att det egna kapitalet var positivt. 

23 689 kronor för att vara exakt – tack vare försäljningen av klubbstugan.

Henrik Larssons nya arbetsgivare är en bra bit från Barcelo…f’låt Landskrona ­Bois och HIF. 

Är ”Henke” desperat eller iskall på marknaden?

Ytterligare en förklaring är att karln har blivit tokig.

Det sista är stulet rakt av från Leif GW Perssons infekterade konflikt med Göran Lambertz som knappast kan ha gått ens den mest sportintresserade förbi.

Meningen sammanfattar känslan när det står klart att Henrik ”Henke” Larsson – en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare genom tiderna – försöker få fart på tränarkarriären genom att ta över allsvenska debutanten Falkenberg.

Bra för det allsvenska intresset, en massmedial jackpot för Falkenberg men… har karln blivit tokig?

Detta måste nämligen ses mot bakgrund av ”Henkes” inte helt lyckade treårsperiod i Landskrona Bois 2010–2012. När jag luskade i orsakerna till att vägarna skiljdes åt var förklaringen att tränarens krav på resurser inte alls låg i linje med vad föreningen verkligen kunde skaka fram.

– Det är inget fel på Henke som tränare men vi pratade väl inte alltid samma språk, som en av klubbföreträdarna uttryckte det.

Nu kommer Larsson till en nykomling som omsätter drygt hälften av vad Bois gjorde då, vars egna kapital precis räcker till en snittmånadslön i Superettan och som dessutom har tappat tre av sina bästa spelare – en från varje lagdel – till allsvenska konkurrenter.

– Vi vill ha en tränare som verkligen ger våra talanger från närområdet en chans, sa sportchefen Håkan Nilsson nyligen.

Välkommen hem, herr Larsson.

Välkommen till en fotbolls­verklighet som påminner mer om Högaborg än Helsingborg.

Åtvid liknar en världsklubb

Falkenbergs FF är föreningen som får Åtvidaberg att likna en världsklubb och Gefle framstår vid en jämförelse ha ekonomiska muskler av Roman Abramovitjs storlek.

Medan Malmö FF som bäst funderar på om det går att skaka fram stålar till att locka hem Markus Rosenberg från Premier League lär Larsson ägna vintern åt att äska pengar till en motionscykel ifall någon i den tunna truppen blir skadad.

(Gymgrossisten har förresten nedsatt pris på standardmodellen just nu).

Räkna annars med mycket tvåmålsspel på träningen, man vet aldrig när konerna är slut.

Nåja, jag överdriver kanske lite.

Förkovrat sig ute i Europa

För att Aftonbladet ska slippa rättsliga processer, och vi för ordningens skull förutsätter att Henrik Larsson inte har gjort en ”Lambertz” och eventuellt blivit tokig, då återstår att han antingen är desperat eller bara väldigt iskall på marknaden.

Förmodligen en kombination.

Efter Landskrona har ”Henke” förkovrat sig och studerat klubbar ute i Europa på nära håll som hans ­lysande spelarkarriär givit honom tillträde till. Samtidigt har ganska många spännande tränarjobb blivit lediga sedan 2012. Vi har Hammarby, Djurgården, Kalmar, M­almö och nu senast Brommapojkarna för att nämna några.

Jag har svårt att se att Larsson självmant skulle välja Falkenberg före någon av dem (MFF faller väl bort på grund av rivaliteten med HIF) men ni ser vart jag vill komma: Fotbollstränaren Henrik Larsson har inte varit särskilt het i styrelse­rummen.

Det är inte konstigt.

Hamnar i ett gärdsgårdslag

Bara för att du var en gudomlig spelare blir du inte per automatik en lysande tränare. Det är ett hantverk som det normalt tar tid att bli skicklig på.

Nånstans här börjar Larssons beslut att framstå som lätt desperat.

För att inte falla till glömska som assisterande tränare i lingonserien, kommer ”Henke” nu att befinna sig i strålkastarljuset i ett gärdsgårdslag.

Där kan han förstås göra nyttiga läropengar som han förr eller senare får a­nvändning för i en klubb med vettiga förutsättningar. Det brukar bli så till slut om man har det namn Henrik Larsson har, så länge han ser till att påminna världen om sin existens då och då.

Sportbladet.se avslöjade

Falkenberg har gjort klart med en ny tränare.

Han kommer att presenteras i dag klockan 15.00.

– Känslan är att vi gjort ett bra val, säger sportchef Håkan Nilsson.

Enligt Sportbladets uppgifter har spelarna informerats om det nya tränarnamnet: Henrik Larsson.