Sverige kontrade sönder Slovakien

Foto: Jenny Alm.
SPORTBLADET

Stabilare målvaktsspel, snabbare kontringar.

De svenska handbollsdamerna visade att man tagit flera steg från det misslyckade VM-kvalet i somras.

Landslaget vann onsdagens träningslandskamp mot Slovakien med 35–26.

I somras föll Sverige bort från VM-slutspelet i Serbien som inleds i veckan. Förra veckan blev det dubbla träningslandskampsförluster mot Tyskland.

Och även mot Slovakien hade Sverige det inledningsvis svårt på onsdagskvällen, och låg under med 1–4 efter ett par minuters spel.

– Vi var väl lite väl övertaggade och ville lite för mycket i början, och trodde väl att vi kunde ta dem ändå, sade Jenny Alm till TV4.

Bra målvaktsspel

Men Sverige kom igen, mycket tack vare fint målvaktsspel av Filippa Idéhn – i kombination med vassa kontringar.

Idéhn, Sävehofsmålvakten som fått mer och mer speltid i landslaget efter VM-kvalet, stod för en viktig räddning vid ställningen 2–5. Och det blev början på Sveriges vändning.

– Jag tycker att hon (Idéhn) har förbättrats oerhört under det sista halvåret, i och med Champions League-spelet, sade förbundskaptenen Torbjörn Klingvall till TV4 om målvaktsspelet, och tyckte även att Cecilia Grubbström som stod i andra halvlek visade en högre klass jämfört med i kvalet.

– Det har blivit stabilt i mål, jag tror att de känner sig tryggare. Vi hade lite låg procent under den perioden i kvalet.

"Tryck i kontringarna"

I paus var ställningen 20–14 i svensk favör. Sverige gjorde en hel del byten inför den andra halvleken, men behöll försprånget och vann till slut med 35–26. Landslagsdebuterande Skuruspelaren Emelie Westberg satte det sista målet för svensk del – hennes första i A-landslaget.

Bästa svenska målskytt blev Jenny Alm med åtta mål. Kantspelaren Nathalie Hagman stod för fem fullträffar, trots att hon bara spelade den första halvleken.

– När det gäller kontringarna så har vi fått ett annat tryck i dem. Vi har jobbat med det på träning, och nu får vi utdelning på det, sade Torbjörn Klingvall.

Redan på torsdagskvällen väntar en ny match mot Slovakien, den här gången i Jönköping.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll