Klitschko kandiderar till president

Publicerad 2013-10-25

Proffsboxaren Vitali Klitschko satsar på presidentvalet i Ukraina 2015

"Dr Ironfist" vill bli president.

WBC-världsmästaren i tungvikt, Vitali Klitschko, ställer upp i presidentvalet i Ukraina 2015.

– Jag kan varken bli skrämd eller stoppad, säger han.

Vitali Kitschko, 42, ställer upp i Ukrainas presidentval 2015. Proffsboxaren  har tidigare ställt upp två gånger i valen av borgmästare i Kiev och satsar nu på det stora kortet. I går talade han i den ukrainska parlamentets talarstol i Kiev.

– Jag vill säga att jag varken kan bli skrämd eller stoppad, säger han enligt CNN.

– För att sätta stopp för försöken att göra sig av med mig som en potentiell kandidat så vill jag meddela att jag ställer upp i presidentvalet.

Är partiordförande och världsmästare

Klitschko är partiordförande för den ukrainska, demokratiska alliansen för reform. Partiet inriktar sig på antikorruption och är för ett enat Europa.

– Jag har uppehållstillstånd i Tyskland, men det har ingen inverkan på den ukrainska lagstiftningen. Jag har alltid varit ukrainsk medborgare, tillägger han.

Vitali Klitschko blev världsmästare för WBO i tungvikt 1999 och har sedan 2008 varit världsmästare hos WBC. Under sin karriär som proffsboxare har han vunnit 45 fajter varav 41 på knockouts. Han har endast förlorat två stora matcher, enligt hans hemsida.

I dag står hans yngre bror Wladimir Klitschko som regerande världsmästare i tungvikt hos WBO. Vitali Klitschko har utöver sin boxarkarriär en magisterexamen i socialutveckling och en doktorsexamen i idrottsvetenskap. Han är gift och har tre barn.

Följ ämnen i artikeln