Aregawis rekordjakt

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Hoppas kunna springa ännu fortare”

Abeba Aregawi är på blixtvisit i Sverige – för att sätta världsrekord på 1 500 meter på torsdagens friidrottsgala i Globen.
Abeba Aregawi är på blixtvisit i Sverige – för att sätta världsrekord på 1 500 meter på torsdagens friidrottsgala i Globen.

Abeba Aregawi, 23, hade tänkt att slå Jelena Sobolevas inomhusvärldsrekord på 1500 meter vid XL-galan.

Problemet var bara att etiopiskan Genzebe Dibaba hann före – och krossade det med drygt tre sekunder.

– Jag hoppas kunna springa ännu snabbare, kontrar Aregawi i en intervju med Sportbladet.

Redan inför vinterns träning var Abeba Aregawis målbild tydlig, hon ville slå inomhusvärldsrekord på 1500 meter vid XL-galan i Globen som avgörs nu på torsdag.

Men den uppgiften blev plötsligt hela 3,11 sekunder svårare när etiopiskan Genzebe Dibaba sänkte rekordet till 3.55,17 vid en tävling i Karlsruhe, Tyskland, i helgen.

Abeba Aregawi såg rekordloppet för första gången bara minuter innan hon mötte pressen inne i Globen.

Och hon blev inte skrämd.

– Jag hoppas kunna springa ännu snabbare, säger hon.

Är du förvånad över att Dibaba sprang så snabbt?

– Nej. Jobbar man hårt kan man självklart få resultat. Det gäller bara att jobba hårt och hålla sig frisk, säger hon via sin tolk Solomon Assefa.

Men just det där med att hålla sig frisk har varit ett problem. Två veckor av träningen i janurari spolierades av en magåkomma som dessutom gjorde att Aregawi missade chansen att vara med på idrottsgalan. Hon förklarar att det inte är samma magsjukdom som fick henne att kräkas bara minuter innan försöksloppet på VM i Moskva.

– Nej det är något annat. Jag tror det beror på vädret. Växlingarna från varmt till kallt, det kan vara värmen som gör att man mår dåligt i magen. Kroppen skakar och så. Men det var bara två veckor, sen släppte det, säger hon.

Vill slå världsrekordet

Vad är du nöjd med för resultat på torsdag?

– Slår jag mitt personliga rekord så är jag nöjd (3.56,54 utomhus och 3.58,40 inomhus reds. anm.) men jag ska försöka slå världsrekordet. Jag är taggad och med guds hjälp kan det bli bra resultat. 

Nu möts inte du och Genezebe Dibaba på torsdag, men ni gör det troligen på VM, vem är favorit?

– Haha, vi får se. Den som presterar bäst vinner.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN