Orutinerat Sverige slog Tyskland

Sveriges handbollsherrar har inlett resan mot VM i Qatar 2015. Ett reservbetonat blågult landslag slog Tyskland med 30–25 i den första av två träningslandskamper.

Jim Gottfridsson – tillbaka efter EM-nobben – visade vägen med åtta mål.

Efter sjundeplatsen i EM i januari är VM i Qatar nästa stora mål för de svenska handbollsherrarna. Vägen dit går via ett playoff-möte med Rumänien i juni.

Som ett led i förberedelserna har förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valt att ta ut en ung, orutinerad trupp till träningsmatcherna mot Tyskland, för att i helgen låta mer rutinerade spelare ta hand om två landskamper i Schweiz.

– Några av de här kommer att ta steget upp i A-landslaget, det är vår förhoppning i framtiden. Då tror jag att den här samträningen är väldigt viktig, säger Staffan Olsson, om beslutet att ha en delad trupp.

– Det ser man ju lite här, framförallt i tajmingen i inspelen. Där saknas det lite. Jag är övertygad om att det här är jätteviktigt. Och sen är det bra att träna på att vinna också.

Vassa avslut

Onsdagens match i Eriksdalshallen i Stockholm präglades till viss del av orutin från båda lagen. Även tränarnas tyske motsvarighet Markus Baur har sett det som en chans att testa för framtiden, och de tyska spelarna hade tillsammans 50 landskamper på meritlistan inför dubbelmötet.

Vassa avslut varvades med enkla tekniska fel och slarviga passningar, och lagen följdes länge åt målmässigt. Halvvägs in i den andra halvleken kunde Sverige gå ifrån till en fyramålsledning, och höll sedan undan resten av matchen.

Ett fåtal av de svenska spelarna som spelar mot Tyskland får åka med även till Schweiz. En av dem är Flensburg-proffset Jim Gottfridsson, som de senaste året åkt in och ut ur landslaget och till slut nobbades inför EM i Danmark. Mot Tyskland var tillbaka som spelfördelare, stod för en stabil insats och blev bäste svenske målskytt med åtta mål.

”Kul att vara tillbaka”

– Jag vill ju alltid spelet i A-landslaget, men det är tuff konkurrens. Jag gör vad jag kan, försöker spela bra i klubblaget och så får jag se vad Ola och Staffan tycker, säger Gottfridsson.

– Det var kul att vara tillbaka, och det hoppas jag syntes också.

På torsdagskvällen ställs lagen mot varandra igen, den här gången i Eskilstuna.

EMMA LUKINS/TT

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN