– Större än när Niklas Jihde körde utan hårvax

avJörgen Källström

SPORTBLADET

Sportbladets Kristoffer Bergström: Det är sportens största förändring på 2000-talet

Här är innebandyns nya, grandiosa planer.

I kvällens sändning av Sportbladet Show presenterades uppgifterna att förbundet jobbar på ett förslag för att kopiera NHL.

– Det är sportens största förändring på 2000-talet. Större än den där matchen när Niklas Jihde körde utan hårvax, säger Sportbladets innebandykrönikör Kristoffer Bergström.

Niklas Jihde var nöjd.

Det är dyrt att driva en innebandyklubb.

Allra värst är det för damlag i norra Sverige, vilket i sommar har lett till att Umeå City, Skellefteå och Ersboda frivilligt dragit sig ur division ett Norra. Andra klubbar erbjöds platserna, men alla tackade nej.

Boven är inte lönerna. Damspelare har i bästa fall symboliska löner, det gäller också i högstaserien, och på herrsidan är bara ett fåtal heltidsproffs. Problemet är i stället resekostnader.

Nu jobbar Svenska innebandyförbundet i hemlighet med ett förslag som ska hjälpa alla elitklubbar, inte bara damerna i norr. För att minska resornas längd och antalet bussturer vill man sno NH:ss koncept.

I sin enklaste form ska förslaget innehålla ett par punkter:

Superligan får 16 i stället för nuvarande 14 lag.

Serien delas upp i två divisioner, liknande NHL:s eastern och western conference, där man oftare möter lag i sin geografiska närhet. Divisionernas namn kan komma att döpas efter en sponsor för att dra in pengar.

Lagen skickas ut på så kallade roadtrips, alltså resor där de bockar av ett antal bortamatcher inom några dagar.

Andraserierna, alltså allsvenskan och division ett, blir fyra med åtta lag i varje, vilket gör det tätare mellan upp- och nerflyttningsstrecken.

Utkastet är inte färdigt än, vilket gör att punkterna kan komma att förändras. Dessutom ska SEI, själva klubbarna, ge sin syn på de radikala förändringarna.

Ändå är det enligt Sportbladets uppgifter fullt möjligt att förändringarna är genomförda till nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy