Jagar nytt guld – med stöd från Forsberg

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Samuelsson och Forsberg vänner sedan barnsben

Foto: Foto: BILDBYRÅN
”EMIL följer oss” Från uppväxten i Granloholm till landslagsspel i två olika sporter – Johan Samuelsson och Emil Forsberg (lilla bilden) har fortfarande god kontakt.

När innebandy-VM drar i gång har Sveriges lagkapten en alldeles särskild supporter.

Johan Samuelssons barndomskompis har ju vuxit upp och blivit fotbollsstjärna i bundesliga.

– Emil Forsberg kommer att kolla stenhårt på VM, säger Samuelsson.

För 20 år sedan sprang Johan och Emil runt i Sundsvallstrakten och kickade boll. De växte upp i samma radhusområde och flyttade senare med sina familjer till samma kvarter.

Vänskapen växte sig stark genom åren och när Emil gifte sig i somras var Johan toastmaster. Nu är kompisarna aktuella på var sitt håll:

Fotbollskillen Emil Forsberg, 25, som en av bundesligas bästa spelare den här säsongen. Johan Samuelsson, 28, som lagkapten för Sveriges innebandylandslag, som i dag spelar sin VM-premiär mot Lettland.

– Jag har följt hans karriär från att han var tre år och hade boll under armen tills att han blev månadens spelare i bundesliga, säger Samuelsson.

”Hängpsyke i Finland”

Sverige har vunnit de två senaste VM-titlarna och är favoriter till en tredje raka titel då ärkerivalen Finland är mitt i en generationsväxling.

– Jag tycker att Finland har en intressant spridning, några äldre som har vunnit, några yngre som är hungriga, men de har lite hängpsyke på oss, säger Samuelsson, som spelar för schweiziska mittenlaget Tigers Langnau.

Hängpsyke?

– Ja, de känner själva att vi har ett litet plus på dem.

Möter värdnationen

Sverige har Lettland, Norge och Italien i gruppen. De börjar med att möta VM:s värdland i Riga.

– Det blir en väckarklocka på att VM är i gång. Det blir tufft om vi går och lajar och struntar i hur det går, men visst ska vi kunna vinna, säger Samuelsson.

Förväntar du dig att Emil Forsberg följer och stöttar er?

– Absolut. Senast i går skickade han några meddelanden. Han följer oss och kommer kolla på allt.

* VM-premiär: Sverige-Lettland, 18.30 TV12

ARTIKELN HANDLAR OM