Högste skidchefen: Vi överklagar milt straff

SPORTBLADET

Fis-presidenten Gian-Franco Kasper, 72, vill se att Therese Johaug straffas hårt.

Han menar att Fis sannolikt kommer överklaga ett för milt straff.

– Det måste vi göra om det inte blir något, eller om det inte blir tillräckligt mycket, säger han i en intervju till Dagbladet.

Internationella skidförbundets högste chef Gian-Franco Kasper är på plats i Sölden inför premiären i den alpina världscupen under lördagen.

Men i en intervju med norska Dagbladet blir temat så klart mest längdskidåkning.

Och Fis-presidenten sedan 18 år tillbaka är hård i sin syn på Johaug utefter vad han vet så här långt.

– Jag har inte bevisen framför mig, de måste norrmännen visa upp. Men normalt sett, om hon är skyldig, är det helt klart att hon bör få fyra år. Det är det ingen tvekan om. Och det är klart att hon kan överklaga det och kanske få ner straffet till 2,5-3 år om hon överklagar men det rena spekulationer, säger Kasper som tvivlar på norskans berättelse.

”Jag har mina tvivel”

– Det får bli upp till de medicinska experterna att avgöra det här, men jag har mina tvivel. Men tvivel betyder ingenting så måste få fakta på bordet.

Klart är att FIS är beredda att ta strid om de anser att straffet är för lågt i proportion till det eventuella dopningbrottet.

– Det är först och främst en nationell angelägenhet nu och det är upp till norrmännen att hitta en lösning. Men sen kan antingen Fis eller Wada överklaga och det måste vi göra om det inte blir något eller om det inte blir tillräckligt mycket.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Wada