”Jag dör hellre än förlorar...”

SPORTBLADET

”Gäddan” i sin första titelmatch

HAMBURG. Lördag kväll går Adrian Granat upp i sin första titelmatch i en tungviktsbransch som är i kaos.

– Det passar mig bra. Nu kommer jag och roffar åt mig. Asagudarna står bakom mig. Tor slog Tyson Fury i huvudet så han blev knäpp, säger Gäddan leende.

IBF:s internationella tungviktstitel är en kvalificeringstitel mot den riktiga VM-titeln i organisationen. Gäddan tänker ta den från kanadafödde tysken Franz Rill.

– Jag tar ingenting för givet och gör inga predictions alls. Men jag dör hellre än förlorar, säger Gäddan.

Efter tre titelförsvar blir Gäddan automatiskt utmanare till världsmästaren. Men det kan gå mycket snabbare än så.

Anthony Joshua som är världsmästare för IBF ser ut att få en match mot Vladimir Klytjko som kan gälla både IBF och något av de tre bälten som Tyson Fury i sin mentala obalans tvingats ge upp för WBA, WBO och IBO. Alla dessa titlar kommer säkert inte att stå på spel i en match mellan Joshua och Klytjko och då behövs fler kvalificerade namn till titelfajter runtom i världen. Även WBC-mästaren Deontay Wilder kommer att få leta motståndare.

Möjligheterna har inte sett så ljusa ut för en ung lovande slagstark tungviktare på drygt ett årtionde under vilket Klytjkobrödernas överlägsenhet sög intresset ur viktklassen som i alla år varit proffsboxningens motor.

– Allt kan hända nu. Det ger givetvis en öppning för Gäddan, säger Adrian. Som inte skulle tveka att tacka ja till en VM-match direkt efter Rill om exempelvis Joshua slagit Klytjko och kan tänka sig ett frivilligt titelförsvar.

– Klart. Vad är det för fråga? Nej, Alfelt. Den var inte bra, säger Gäddan brett leende.

”Vill leka tuff”

Att bli världsmästare i tungvikt för de stora organisationerna betyder i regel ekonomiskt oberoende med riktigt mycket pengar på banken.

– De ska läggas på hög så jag kan bada i dom som Joakim von Anka. Fokuserar jag på mitt mål kommer pengarna som en bonus. Jag brinner för och älskar boxningen. Klart jag vill tjäna pengar men drivkraften i mitt hjärta är inte att bli rik. Jag vill bli bäst, säger Gäddan.

Ett problem är så klart Franz Rill.

Gäddan har 13–0–0, 12 KO. Rill har matchraden 13–1-0, 9 KO. Ganska likvärdigt. Och även Rill spekulerar i möjligheterna som finns just nu i tungvikt.

– Det här är en enormt viktig match för mig av just den anledningen. Jag vet inte mycket om Adrian och har inte specialstuderat honom. Är mer en boxare som läser in och känner av motståndaren när vi möts i ringen, säger Rill.

Som är självsäker.

– Jag vet att Granat är en revisor som vill leka tuff men jag kommer att slå ut honom tidigt i matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Tyson Fury