Laul: Det är så här vi har det i allsvenskan

I stället för att analysera ett fotbollsderby får jag skriva om hur maskerade Djurgårdshuliganer hoppade ner från läktaren.

Om hur pyroteknik kastades in på planen från personer i Djurgårdsklacken.

Om hur derbyt avbröts i en halvtimme.

Om ännu en förstörd allsvensk match.

Följ ämnen

Jag hör redan invändningarna: Matchen kunde i alla fall spelas klart!

Jag vet inte vad det spelar för roll.

Spelar det någon roll när det såg ut som det gjorde?

Är det en "seger för fotbollen" att det avgjordes på planen?

Det kanske det är men det känns inte så just nu.

Inte alls.

Lätt att känna med sportchefen

Ytterligare en allsvensk läktarskandal är ett faktum, och efteråt pratade Bosse Andersson om ”en skam för oss i Djurgården”.

Det är lätt att känna med sportchefen. Lätt att förstå besvikelsen, hopplösheten och maktlösheten.

Det var drygt tio minuter kvar av ordinarie tid när derbyt avbröts. Hammarby ledde med 4-2. När matchen återupptogs en halvtimme senare hade en del av de drygt 28 000 besökarna på Tele 2 Arena lämnat stadion.

Spelet tog aldrig fart igen, 4-2 stod sig tiden ut, Hammarby vann välförtjänt, grattis, bra gjort av Bajens spelare, ledare och supportrar.

Jag skrev på Twitter att Djurgårdshuliganerna hoppade ner från läktaren för att slåss med polis och vakter, då fick jag läsa att jag var en ”horunge” enligt vissa fans. Sådan är tonen bland ganska många grabbar. De gillar att prata om horungar hit och dit. Det är väl tufft i deras förvirrade värld, antar jag.

Jag hade tydligen fel om anledning till att huliganerna hoppade ner från läktaren.

Så varför bröt de matchen, och varför drabbade de sedan samman med polis och vakter?

För att huliganerna kunde.

För att de ville.

Jag vet inte om det spelar någon roll hur våldsmän resonerar, det finns ändå inga försvar, inga motiv som idrotten eller samhället kan skriva under på eller acceptera.

Huliganerna skadar Djurgården, de skadar allsvenskan och de skadar svensk fotboll.

Det går inte att skylla på klubbar eller förbund eller myndigheter, det går bara att skylla på våldsmännen. Och de kommer att göra samma sak igen, eftersom det ingår i deras skruvade logik att markera på det här sättet.

Så här har det sett ut i tjugo år. Det kommer se ut så här om tjugo år också.

Publiksnittet sjunker

Förbundet kan inte göra något åt det, klubbarna kan inte göra något åt det, polisen kan inte göra mer än de gjorde utan att förvärra situationen, som det heter.

Om 28 maskerade män bestämmer för sig att förstöra för 28 000 andra genom avbryta en fotbollsmatch kommer de alltid att kunna göra det, om de är tillräckligt beslutsamma.

Tomma läktare? invänder någon.

Ja, det är förstås en möjlighet men fotbollens bestraffningssystem bygger på att det sker upprepade händelser från supportrar till samma förening. Där är inte Djurgården idag.

Det är helt enkelt så här vi får ha det i en allsvenska där två matcher redan hade avbrutits helt för att avgöras på skrivbordet.

Det är en serie där firmorna lever och frodas runt vissa storklubbar, där hatkulturen är påtaglig och där publiksnittet sjunker i år.

Derbyt kunde i alla fall spelas färdigt, längre har allsvenskan inte kommit.