Här är tonåringarna som tar över VM

avAnna Andersson

15-årige Patrik Pulkkinen yngst i startfältet

Foto: Red Bull

Det handlar om VM i roadracing.

Men skulle lika gärna ha kunnat vara vilken skolgård som helst.

I moto3 kämpar tonåringar om VM-titeln.

Redan 2002 slogs ett rekord. I Spaniens GP debuterade Jorge Lorenzo, då 15 år och en dag gammal. Han gjorde det utan att köra fredagens träning i det som då hette 125 cc, eftersom han då bara var 14 år, vilket var under åldersgränsen. I dag är han femfaldig världsmästare.

2008 vann Scott Redding som yngsta förare någonsin ett lopp, i samma 125 cc-lopp stod Marc Marquez på prispallen. Båda två var 15 år gamla.

Sedan dess har gränsen för att en förare ska få köra under en VM-helg höjts till 16 år, men det är en gräns som promotorn Dorna själva kan tänja lite på och förra året debuterade fransmannen Fabio Quartararo i VM, då 15 år.

Tonåringarna tar över

Till nästa år fortsätter tonåringarna att ta över serien, av de 31 deltagarna i VM 2017 är finländaren Patrik Pulkkinen yngst med sina i dag 15 år, men det finns tre förare som är födda år 2000 och 19 av de 31 förarna är tonåringar.Pulkkinen blir yngst i hela startfältet -  han fyller 16 år 12 dagar innan VM-premiären 2017.

– Patrick har haft en klart uppåtgående trend under den sista delen av årets säsong, säger Pulkkinens manager Aki Ajo till speedweek.

Finlands GP

Men det finns ytterligare en anledning till att teamet vill satsa på Finland.

– 2018 eller 2019 ska vi köra en VM-deltävling i Finland och därför vill vi bygga upp finländska talanger, säger Ajo vars team vunnit flera VM-titlar.

Moto3 är den lättaste av klasserna i roadracing VM och avgörs på samma tävlingshelger som kungaklassen motoGP.

Där imponerar Marc Marquez som vunnit totalt fem VM-titlar, den första vann han i moto3 som 17-åring år 2010, den senaste i motoGP i år. Den första titeln i motoGP tog han som 20-åring 2013.

ARTIKELN HANDLAR OM