Svenske Peter var Muhammad Alis vän

SPORTBLADET

Var legendens manager i 14 år

1 av 22 | Foto: Peter Olsson och Muhammad Ali i januari 2004 eller 2005.

Muhammad Ali stirrade på svensken Peter Olsson.

Flyttade sig närmare.

Höjde vänsterarmen.

Lutade sig framåt och...

– ... de flesta fick på käften. Jag fick en kram och en puss.

Bilden är från januari 2004 eller 2005. Till vänster sitter tidernas mest berömda idrottare, till höger en svensk som heter Peter.

Den med öga för detaljer ser inte bara omfamningen och kindpussen, utan den tomma kartongen och det gråa tygstycket som kikar fram.

– Det var Muhammad Alis födelsedag och vi bodde på hotell Stanglwirt i Kitzbühel. Han gillade kashmirtröjor så jag gav honom en. Han blev glad, berättar Peter Olsson.

Kontakt genom Beckenbauer

Genom åren har en rad svenskar träffat Muhammad Ali, kanske bytt några ord, poserat på bilder, men få hade en så nära relation som Peter Olsson.

Med Tyskland som säte arbetar han som agent och manager åt främst fotbollsspelare. I början av 2000-talet förmedlade en av hans klienter, nationalidolen Franz Beckenbauer, kontakten med familjen Ali.

– Jag flög till dem i South Bend, Indiana, och var jäkligt nervös. Jag hade läst alla böcker och kunde alla fajter för att inte behöva skämmas.
Peter Olsson kom till en ranch som sades ha tillhört Al Capone. Sju byggnader omgärdades av en flod, en pampig trappa ledde upp till huvudbyggnaden där kontoret var belamrat av bilder på husets ägare tillsammans med sina fans: Martin Luther King, Malcolm X, Nelson Mandela, Beatles, Elvis Presley.

”Ett trick han kör ofta”

– Många stjärnor är korta, men Muhammad är stor. När han kom in fick jag en kram och satte mig vid ett bord. Då somnade han. Snarkade. Hans fru Lonnie berättade att det ofta händer och att Muhammad slår i luften när han drömmer om gamla fajter.

Så du satt bara still?

– Ja. Tills han reste sig, kom över till mig och... BU! Det där är tydligen ett trick han gjort många gånger. Han skojade ofta. Ville inte ha medlidande.

Olssons uppdrag var att organisera Muhammad Alis framträdanden i Europa, vilket han skötte de följande åren. Två gånger besökte boxaren svenskens hem i München, en gång såg de på Rumble in the Jungle, det berömda mötet med George Foreman 1974.

”Svårt att förbereda sig”

– Han och Lonnie flyttade till Phoenix för att luften och klimatet var bättre där. Jag besökte dem i fjol och sov över hos dem. Han spelade schack på kvällarna, men det var på morgnarna innan han tagit sina mediciner som han pratade med mig.

Hur var han då?

– Han skojade fortfarande mycket.

Muhammad Ali dog tredje juni 2016. Då hade Peter Olsson känt honom och frun i 14 år. Kvar har han flera fina minnen – och ett foto från en särskild födelsedag på ett hotell i Alperna.

– Det är tråkigt att han är borta. Man visste att han inte har varit hundra procent på länge, men man kan ändå inte förbereda sig, säger Peter Olsson.

ARTIKELN HANDLAR OM