Får kritik för sin hårda körstil

SPORTBLADET

Attacken: ”Tror du att du kör rallycross? Idiot!”

Varannan vecka kör han hem segrar i rallycross-VM.

Varannan kämpar ­Mattias Ekström om pallplatser i DTM – och blir ­offentligt utskälld av sina konkurrenter.

– Tror du att du kör ­rallycross? Idiot! rasar Gary Paffett.

Sedan 15 år tillbaka kör svensken den prestigefyllda serien DTM där stora tyska biltillverkare tävlar på välkända racerbanor runt om i Europa. Serien lockar över 120 000 åskådare till arenan en tävlingshelg och ofta är det över tre miljoner som ser evenemanget på TV. Vid sidan av det har han dessutom startat en satsning på rallycross, förra året körde han båda serierna. Samma upplägg har han i år och sedan DTM-premiären den 6 maj då han körde båda serierna samma helg har han tävlat varje veckoslut och så ser schemat ut även framöver.

– Fram till rallycross-VM i Kanada som avgörs i augusti ska jag köra båda serierna parallellt, sedan får vi se, säger han.

Lär sig av att byta

Hittills har det gått bra. Han har tre raka segrar i VM och leder mästerskapet, i DTM gjorde han en makalös uppkörning i Österrike för två veckor sedan och tog en pallplats. I helgen kör DTM två race på Lauzitsring.

– Jag har absolut nytta av att köra båda serierna. Ju mer du kör ju bättre är det och du lär dig också mycket av att byta bilar, säger Mattias Ekström.

Samtidigt har du i år fått hård kritik av dina motståndare i DTM. Gary Paffett kallade dig för idiot på twitter och ifrågasatte om du kör DTM eller rallycross, efter förra DTM-loppet kallade du andra motståndare för clowner.

– För mig är hela den historien ganska enkel, jag har kört DTM i 15 år och alltid älskat fajterna, men man måste vara smart också. Man kan inte köra på samma sätt längre bak i kön där det inte handlar om poäng som man gör längre fram där det verkligen gäller. Så om de tycker att jag håller på med rallycross och är för tuff på banan så tycker jag nog att de egentligen håller på med folkrace som är längre ner i mina ögon, säger Ekström.

”De förstår inte”

– Jag blir så förbannad när de inte förstår den stora bilden, eller kanske inte ens vill förstå. Det tar en stund innan jag blir förbannad, men det är ingenting jag kan rekommendera de där ungtupparna. De behöver förstå vad det handlar om. Det finns ingen anledning att ta sådana risker i den första kurvan när du inte ens kör om poäng. Du förstör både för dig och ­dina konkurrenter.

”Ska vinna”

Går det att ställa om mellan de båda serierna och nå resultat i båda?

– Sedan säsongen började har jag sagt att jag ska vinna så många tävlingar som möjligt, i både serierna och det är fortfarande målsättningen.

Bak på hjälmen har han skrivit sitt motto: ”Go hard or go home”.

Mattias Ekström kommer alltid att köra tufft och tydligt på banan och vara precis likadan vid sidan av – oavsett om det handlar om DTM eller Rallycross.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport