USA:s ilska – när Ryssland skonas

SPORTBLADET

”Den olympiska elden brinner lite mindre nu”

1 av 2

Ryska idrottare får tävla i OS.

Nu rasar USA:s antidopningsbyrå mot IOK:s beslut.

– En sorglig dag för den rena idrotten, säger ordföranden Travis Tygart.

Antidopningsorganisationen Wada presenterade nyligen en rapport som visade på utbredd, statligt understödd, rysk dopning i ett flertal idrotter under de senaste fem åren och i torsdags kom beskedet att samtliga ryska friidrottare portas från OS i Rio.

Därefter skulle IOK (internationella olympiska kommittén) besluta om samma förbud skulle gälla alla sporter, vilket i så fall hade inneburit att samtliga 387 ryska idrottare hade portats från OS.

Men så blev inte fallet.

”Ska inte straffas”

På söndagen kom IOK med beskedet att varje enskilt ryskt idrottsförbund får bestämma om de ska skicka sina idrottare. De måste dock uppfylla en rad krav från IOK.

– På det här sättet skyddar vi de rena idrottarna. En idrottare ska inte lida och ska inte straffas för ett system i vilket han eller hon inte var inblandad i, sa IOK:s ordförande Thomas Bach.

”Ett hårt slag”

Nu rasar USA:s antidopningsbyrå (Usada) mot beslutet.

– Det här är ofattbart. Ett hårt slag mot kampen för integritet i den olympiska rörelsen och rena idrottares rättigheter. Tyvärr brinner den olympiska elden lite mindre denna dag, säger Usadas ordförande Travis Tygart enligt internationella medier.

Även svenska Riksidrottsförbundets dopningskommisions ordförande Kristina Olinder har beklagat sig över beslutet.

– Jag är besviken. Jag tycker att Ryssland har lurat resten av världen med ett antal dopade idrottare och därför tycker jag inte att de borde vara med i OS som land betraktat, säger hon till SVT Sport.

ARTIKELN HANDLAR OM

IOK

Wada

USA

Ryssland

Sommar-OS