Otäck krasch för Tidemand

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tappade kontrollen när han jagade andraplatsen

Foto: FIA

Pontus Tidemand gick för en andraplats.

Det slutade med en rejäl krasch på den allra sista sträckan.

– En stor besvikelse, säger han.

Foto: TT
Pontus Tidemand.

Finlands VM-rally är världens snabbaste och ställer enorma krav på förarna.

– Det är som banracing på några av världens snabbaste grusvägar i skogen, säger Pontus Tidemand som inför deltävlingen var noga med att det är viktigt att vara precis i sina satsningar.

Det var han också.

Fram till den sista specialsträckan då han var på jakt efter andraplatsen. Han hade tagit tre sträckvinster och var bara 3,8 sekunder efter finländaren Temmu Sunninen som låg tvåa.

– Det gick lite för fort över ett krön och in i en skarp högersväng med lösgrus, vilket gjorde att vi gick brett ner i dikeskanten. Vi slog i bakänden på bilen och det vände in oss och vi kraschade in i ett träd och blev liggande på sidan, berättar Pontus.

Kvaddade bilen

Både han och kartläsaren Jonas Andersson klarade den hårda smällen utan skador, men bilen var förstörd och ekipaget blev helt utan VM-poäng i Finland.

– En stor besvikelse för oss och teamet, säger Pontus Tidemand.

– Vi satsade allt och gick verkligen för andraplatsen. Med tanke på farten vi hade hela dagen så tror jag det hade kunnat gå. Nu får vi istället fokusera på framstegen vi gjorde mellan första och sista sträckan och komma ihåg att vi faktiskt hade tre bra dagar och tekniskt sett bara en riktigt dålig sträcka.

Esapekka Lappi dominerade tävlingen från start och vann nu före Suninen.

– Vi går miste om mästerskapspoäng här, men vi laddar om och kommer tillbaka starkare i Tysklands VM-rally om några veckor, säger den svenske VM-föraren.

Det avgörs mellan den 19 och 21 augusti och det är den första asfaltstävlingen i VM för Tidemand och Andersson i år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM