Asllanis förvandling: ”Gillar vad jag ser!”

SPORTBLADET

Hårdträningen har gett effekt: ”Blivit starkare”

Foto: ANNA TÄRNHUVUD, PONTUS ORRE

MANGARATIBA, BRASILIEN. Under tre år magrade Kosovare Asllani och föll ur landslaget.

Nu säger hon sig på ett par svettiga månader ha gått upp flera kilo i muskler och var Sveriges överlägset bäste spelare i OS-genrepet.

– Ibland glömmer man bort det, men så får man se en bild på sig själv och… ja, jag gillar det jag ser, säger hon.

Foto: PONTUS ORRE
Kosovare Asllani.

Som match var den poänglös, som genrep fantastisk.

Det svenska landslaget laddade inför onsdagens OS-premiär mot Sydafrika genom att möta storklubben Botafogos juniorlag. Motståndet var flera decimeter längre och många kilo tyngre, vilket gjorde tillställningen ensidig.

Men trots 0–8-förlusten såg Pia Sundhage positivt på laginsatsen. En spelare får extra beröm.

– Jag vet inte om jag sett Kosovare Asllani så bra någon gång. Vi pratar om försvarsspel och nämner ändå hennes namn, hon som är en offensiv spelare. Hon är bra nu.

27-åringens krokiga karriär har fört henne till proffsspel i fyra länder. När hon skrev på för stjärnlaget Paris SG 2012 förväntade hon sig ett lyft, men vantrivdes i stället med upplägget och tappade i vikt. Hösten 2015 förlorade hon sin landslagsplats och behövde komma bort.

”Ingen tillfälighet”

Hundratals timmar fysträning senare är landslagets biffigaste lår tillbaka. Se bara på bilderna här ovan för att jämföra vad ett halvårs tunggöra på egen hand och i Manchester City har lett till.

– Det är ingen tillfällighet. Jag har tagit hela året för att bygga upp mig otroligt mycket i City.  I PSG körde vi nästan aldrig styrka, de lät oss inte göra det, men nu har jag fått tillbaka alla mina muskler och blivit starkare, uthålligare och kvickare. säger Asllani.

Märks det på vikten?

– Ja. Hur mycket behåller jag för mig själv, men det är några kilo i muskler.

Du använde musklerna rejält mot Botafogos U20.

– Ja. Man fick vara aggressiv för att vinna bollen, för kroppsmässigt var de så mycket större än oss. Då fick man ta lite närkamper och tacklingar. Det här var en väldigt bra match för oss, vi kommer aldrig ha en så tuff match i OS-slutspelet.

Fotograf: Pontus Orre

ARTIKELN HANDLAR OM