”Det blev väldigt känslosamt”

SPORTBLADET

Andy Murray i tårar efter OS-guldet

1 av 5

RIO DE JANEIRO. Andy Murray och Juan Martin del Potro slogs om singelguldet i drygt fyra timmar.

Sedan möttes de vid nätkanten, där de förenades i en lång kram.

– Det är en av de tuffaste matcher jag har spelat för att vinna en stor titel, säger Murray, som vann med 7–5, 4–6, 6–2, 7–5 och skrev ett nytt stycke tennishistoria.

Det var känsloladdat på centrecourten på Rios olympiska tenniscenter, både på banan och på läktaren. Andy Murray hade som väntat inte bara en pånyttfödd Juan Martin del Potro emot sig, utan också tusentals högljudda argentinare som skrek och hoppade.

I slutet av matchen tvingades vakterna leda ut en åskådare som medvetet vrålade när Murray skulle slå till en boll i ett viktigt läge. Skotten lät sig dock inte påverkas av psykningarna och vann med 3–1 i set.

Grät av glädje och lättnad

Efter segern kunde han inte hålla tårarna tillbaka, samtidigt som del Potro gömde huvudet under handduken.

Murray bar den brittiska fanan högt under invigningen och fortsatte med det under hela turneringen. Aldrig tidigare har en tennisspelare lyckats försvara ett OS-guld i singel.

– Att vara fanbärare var en fantastisk upplevelse och så får jag avsluta allt med en sådan här match. Det blev väldigt känslosamt. Jag har byggt upp mycket känslor under de här tio dagarna och var så lycklig över att jag nådde ända fram.

Samtidigt som Andy Murray njöt av segern led han med Juan Martin del Potro.

”Fantastiskt bra”

Den skadedrabbade argentinaren är 141:a på världen och har bara kunnat genomföra två hela säsonger sedan han vann US Open 2009. Ändå hade han chansen att serva hem fjärde set vid ställningen 5–4.

– Han spelade fantastiskt bra. Det är otroligt att han är tillbaka på den här nivån efter alla problem han har haft med handleden. Jag kan inte föreställa mig hur frustrerad han har varit. Han ska vara stolt, säger Andy Murray.

Japanen Kei Nishikori tog hem bronset genom att besegra Rafael Nadal med 6–2, 6–7, 6–3.

ARTIKELN HANDLAR OM