Bolts åttonde OS-guld – skrek ut sin frustration

SPORTBLADET

Inget världsrekord – men nytt guld

1 av 2

Rio de Janeiroo/Stockholm. Usain Bolt vann sitt åttonde olympiska guld.

Men efter mållinjen skrek han ut sin frustration snarare än fira sitt historiska guld.

– Jag var inte nöjd med tiden, mina ben hade fått nog, säger han.

Förväntningarna var stora på Usain Bolt inför nattens 200-metersfinal i Rio. Tiden 19,78 i joggande stil i semifinalheatet tydde på att 29-åringen hade världsrekordtakter i sig.

Frågan friidrottsvärlden ställde sig var om han hade vad som krävdes för att slå sin egen tid från VM 2009 då han sprang i mål på fenomenala 19,19 i Berlin.

Svaret blev: Nej.

På lätt våta banor, duggregn och motvind i Rio tog jamaicanen sitt andra guld i Brasilien och sitt åttonde totalt. Men tiden blev "bara" 19,78. Exakt samma tid som i semin.

Skrek i frustration

Usain Bolt var tillsynes missnöjd med tiden och skrek i frustration rakt ut samtidigt som han slog ut med armarna när han vid första anblicken konstaterade vad tiden blev.

– Jag ville springa snabbare, visste att det skulle bli svårt att slå världsrekordet och när jag kom ur kurvan sa mina ben att ”det räcker nu”. Jag är inte helt nöjd, men det är guldet som betyder något, säger han. 

Men snabbt ryckte han ändå en jamaicansk flagga, inledde ett ärevarv och firade det senaste i raden av historiska OS-guld.

– Det känns fantastiskt. Det finns inte ord att förklara, att vinna OS åtta gånger är underbart. 200 meter är den distansen som betyder mest för mig.

"Har lyft sporten en nivå”

Loppet var det sista individuella OS-loppet Bolt gör i karriären.

– Det finns inget mer jag kan göra nu, jag har bevisat för världen att jag är den största, det här är mitt sista OS, säger han och när han får frågan vad för arv han kommer lämna till sporten när han lägger av efter VM i London 2017 är han självklar i sitt svar:

– Jag har bevisat att jag kan göra det här rent, med hårt jobb och motivation. Jag har gjort idrotten mer intressant och jag har lyft upp den till en ny nivå.

Innan OS är över ska han försöka fullborda sin trippel-trippel med ett guld på 4x100 meter.

– Det beror på laget. Men gör alla sitt, vilket jag förväntar mig att de gör, så kan det bli en snabb tid, säger han.

  Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Usain Bolt

Friidrott

Sommar-OS