Bassängfiaskot hotar ställa in Paralympics

SPORTBLADET

Men det finns ingen oro i svenska truppen

Foto: AP
Rio-spelens kommunikationschef Mario Andrada.

OS-arrangören ska ha nallat pengar från Paralympics-budgeten och tävlingarna uppges vara hotade.

Men från svenskt håll finns ingen oro.

– Det skulle kosta mer att ställa in än att genomföra Paralympics, säger truppchefen Hans Säfström till TT.

De olympiska spelen i Rio har kantats av protester från delar av lokalbefolkningen som menat att spelen helt enkelt blivit för dyra. Nu ser också pengarna ut att vara slut.

Tog pengarna till OS

För att komma tillrätta med byggnadsproblem i OS-byn och den uppmärksammade skandalen där hoppbassängen i Rio plötsligt färgades grön tvingades arrangören ta pengar från Paralympics-budgeten, skriver insidethegames.biz.

Paralympics-tävlingarna, som ska inledas efter OS och är ämnade för personer med funktionsnedsättningar, uppges vara hotade och Internationella paralympiska kommitténs (IPK) ordförande Philip Craven, vd:n Xavier Gonzalez och Rio de Janeiros borgmästare Eduardo Paes höll under måndagen ett krismöte där Paes lovade att bidra med nästan 450 miljoner kronor, skriver Insidethegames.

Det finns dock frågetecken kring om en sådan betalning är möjlig. Ett domstolsbeslut har förbjudit överföring av offentliga medel om man inte offentliggör alla finansiella uppgifter.

Inga planer att ställa in

Ännu finns det inga planer på att ställa in Paralympics eller minska antalet grenar. Det är i så fall mer troligt med nedskärningar i öppnings- och avslutningsceremonin samt i program för volontärer och lokaler för mediarepresentanter.

Och den svenska truppchefen Hans Säfström är övertygad om att spelen blir av.

– Det skulle kosta mer att ställa in än att genomföra Paralympics, för då skulle Rio bli återbetalningsskyldiga för väldigt mycket. Jag tar för givet att man hittar en lösning, säger han till TT.

Paralympics avgörs den 7 till 18 september.

ARTIKELN HANDLAR OM