Därför var det tyst i 18 månader

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

SPORTBLADET

För 18 månader sedan fastnade Martin Johnsrud Sundby i en dopningskontroll.

Men det var först 11 juli 2016 som skidstjärnan fick straffet två månaders avstängning.

Här reder Sportbladet ut tiden däremellan.

I över 18 månader har Martin Johnsrud Sundby, 31, och det norska skidförbundet burit på hemligheten att skidstjärnan fått nedslag i dopningskontroller från världscuptävlingarna i Toblach och Davos under säsongen 2014/2015.

Var tyst i 18 månader

Anledningen var den tillåtna astmamedicinen Ventoline – som innehåller den förbjudna substansen salbutamol – och Sundby saknade det rätta tillståndet för att använda medicinen vilket ledde till följande händelseschema:

Den 9 augusti 2015 förhördes norrmanen av internationella skidförbundet (FIS) och blev frikänd 4 september samma år.

Därefter valde den norska anti-dopningsbyrån att inte ta ärendet vidare då man tyckte att ”Wadas regelverk inte var tydligt nog”.

Men den 12 oktober 2015 fick Martin Johnsrud Sundby meddelandet att Wada valt att ta ärendet vidare till idrottens skiljedomstol Cas för att få en dom.

En ny rättskarusell sattes igång och Sundby förhördes i Lausanne den 25:e och 26:e maj 2016.

Den 11 juli 2015 kom domen två månaders avstängning och Johnsrud Sundby blev av med titeln i Tour de Ski.

”Ärlig missförståelse”

Domen mildrades till endast två månaders avstängning – det mildaste straffet för ett dopningsbrott – med hänvisning till att det uppstått en ”ärlig missförståelse”.

Anledningen till att Sundby och det norska skidförbundet höll tyst i 18 månader var att man fick munkavle av Wada fram till den 19:e juli 2016 varpå norska skidförbundet kallade till en presskonferens dagen därpå, 20 juli, där man tog på sig allt ansvar.

Samtidigt berättade Martin Johnsrud Sundby att den 18 månaders långa väntan på en dom påverkat honom. Det första beskedet kom strax innan VM i Falun 2015 – där 31-åringen floppade och inte var i närheten av medalj.

– Jag fick beskedet på telefon när jag var i affären och det var strax före både NM och VM – det är klart att det påverkade mig, berättar Sundby på presskonferensen.

”Inte mer än tillåtet”

Johnsrud Sundby har varit diagnostiserad med astma sedan han var barn och anledningen till att missförståndet mellan skidförbundet och Wada uppstod var vissa små regeländringar.

Det konstaterades dock att norrmannen inte hade några sportsliga fördelar eller presterade bättre med astmamedicinen.

– Han har inte tagit mer än den tillåtna gränsen, men han tog två tredjedelar av den tillåtna dosen på relativt kort tid. Domen handlar inte om gränsen för hur mycket han kan ta, förklarar landslagsläkaren Knut Gabrielsen.

Martin Johnsrud Sundby kommer att vara fri att tävla från det att världscupssäsongen 2016/2017 inleds.

Publicerad:

LÄS VIDARE