Andreas Thorkildsen avslutar karriären

Foto: TT
SPORTBLADET

Norska stjärnan har vunnit allt som går att vinna.

Men nu sätter skador stopp för elitkarriären.

"Tack för allt stöd under åren", skriver Thorkildsen på Instagram. 

Spjutkastaren Andreas Thorkildsen, 34 är en av Norges absolut största friidrottssjtärnor och även en av sportens bästa genom tiderna. På meritlistan finns bland annat två OS-guld, ett VM-guld och två EM-guld. Nu meddelar han på instagram att han slutar.

"Jag har bestämt mig för att avsluta min karriär som proffessionell spjutkastare. Det har varit en rolig resa", skriver Thorkildsen på Instagram.

Höften håller inte

År 2014 ställde han in säsongen precis innan VM på grund av en höftskada. Även hela fjolårssäongen försvann. Trots flera försök att komma tillbaka är det nu höften som inte håller. Generalsekreteraren i det norska friidrottsförbundet Kjetil Hildeskor har varit i kontakt med Thorkildsen.

– Han har jobbat jättehårt sedan operationen 2014 för att komma tillbaka. Men Andreas är realist och ser när det inte går. Det var bara en sak som gällde för honom, vara tillbaka i toppen eller ingenting alls, säger Kjetil Hildeskor till vg.no.

Olympiskt rekord

Beslutet kom efter en träning i förrgår enligt Hildeskor.

– Han kände att höften inte fungerar som den ska när han löper fullt ut. Då kan man inte kasta långt, säger Kjetil Hildeskor.

Förutom en mängd medaljer slog norrmannen det olympiska rekordet när han tog guld i OS i Peking 2008. Kastet uppmätte 90,57 meter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott