OS-hoppen levererade på EM i Laser

SPORTBLADET

”Helt fantastiska resultat”

1 av 2 | Foto: Josefin Olsson

Sverige skördade stor framgång när EM i Laser avgjordes under fredagen.

Jesper Stålheims guldmedalj visar att han hör hemma på OS i Rio, och redan OS-klara Josefin Olssons silver i Laser Radial är ett kvitto på att hon är ett av Sveriges största medaljhopp.

– Helt fantastiska resultat, säger förbundskaptenen Magnus Grävare till Sportbladet.

Jesper Stålheim har stått i särklass bland Sveriges herrar i Laser en längre tid, men efter ett par blekare resultat på VM och för-OS lyckades han inte få en OS-biljett när de första delades ut.

Men på EM lossnade det – och det rejält.

Han inledde tävlingen lite svagare, men har under veckan klättrat i resultatlistan.

Inför avgörandet låg han tvåa, och under det sista racet kunde han till slut kamma hem guldet med marginal efter stabil segling.

– Det känns jäkligt bra. Det har verkligen varit en comebackregatta. Det känns helt enkelt underbart", säger Stålheim i ett pressmeddelande.

"Klart Jesper vill ha medalj på OS"

Segern gör att Stålheim med all sannolikhet nu kan kvittera ut biljetten till Rio.

– SOK har kravet att man ska vara topp åtta i världen, och det står vi helt bakom. Och när biljetterna delades ut var han ju inte det. Så formellt nu så måste vi nominera honom, vilket vi kommer göra efter de här resultaten. Och jag tror att SOK kommer att tycka att det är en bra idé, säger förbundskaptenen Magnus Grävare till Sportbladet.

Platsen är därmed så gott som klar i praktiken. Och frågan är hur långt Stålheim kan nå på ett OS?

– Klart att Jesper vill ha medalj på OS. Han är inte favorit till att vinna, men kan vara allt mellan trea och sexa. Och en bra dag kan han slå alla, säger Grävare.

Silver en besvikelse för Olsson

Josefin Olsson var redan sedan tidigare ett av Sveriges största medaljhopp på OS och på EM visade hon varför. Svenskan hade chans att ta guld även hon, men blev slagen av holländskan Marit Bouwmeester som var tvåa på senaste OS.

– Jag hade chansen. Det var en bra regatta, men ett tråkigt slut. Det känns lite som en besvikelse, säger hon.

EM i Laser kan liknas vid ett VM eftersom det är ett öppet mästerskap och stora delar av världseliten deltar.

Och förbundskaptenen var nöjd med de fina svenska prestationerna:

– Helt fantastiska resultat. Men klart, man vill alltid ha mer. Lite lite synd att det inte blev två segrare, men vi är väldigt stolta. Dels att Jesper har visat att han hör hemma på ett OS och Josefin har återigen visat att hon kommer vara en av de som slåss om medaljerna i Rio, säger Magnus Grävare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Segling