Inför videogranskare: ”Varit korkat innan”

SPORTBLADET

Nytt system för anmälningar: ”Det är rätt väg att gå”

Foto: Bildbyrån
David Gillek, Mullsjö, Manuel Engel, Växjö och Mika Kohonen, Helsingborg under upptaktsträffen.

STOCKHOLM. Anmälningar hit och dit, pajkastning i media och irriterad stämning mellan klubbar.

Nu inför SSL videogranskning av incidenter på plan.

– Det är rätt väg att gå, säger Mullsjös David Gillek.

Anmälningssystemet i SSL har varit hårt kritiserat de senaste åren där klubbarna själva haft ansvar för att göra anmälningar efter incidenter på plan.

Det har skapat irritation mellan klubbar som anmält varandra, bidragit till pajkastning i media och kritiker har menat att en del spelare anmäls på grund av sitt rykte.

Under SSL-upptaktsträffen meddelade Svenska Innebandyförbundet att man till den här säsongen inför en videogranskare för att hitta en brygga mellan anmälning och ärende för juridiska nämnden.

Klubbar och domare kan uppmärksamma videogranskaren på en händelse och denne gör sedan en objektiv bedömning om det ska anmälas eller inte.

– Vi försökte få till detta redan under säsongen ifjol men vissa SSL-klubbar hade synpunkter och det blev inte av, säger Magnus Fantenberg hos förbundet, och förklarar upplägget:

– Rapport till videogranskaren ska lämnas 24 timmar efter spelad match och inom ytterligare 24 timmar ska det finnas en rekommendation om det ska anmälas eller inte.

”Måste också ha ett system”

Formellt kan klubbarna fortfarande anmäla händelser själva, men ett ”gentlemens agreement” finns mellan klubbarna att inte anmäla om videogranskaren inte gör det.

Mullsjös David Gillek, som varit avstängd flera gånger de två senaste säsongerna, välkomnar ändringen:

– Det är rätt väg att gå. Innan har det varit godtyckliga anmälningar, nu blir det förhoppningsvis objektiva bedömningar, säger han.

– Det har sett korkat ut innan, alla andra idrotter har ett system för sådana här saker men det har inte innebandyn haft. Vi måste också ha ett system för att utvecklas och förhoppningsvis har vi det nu.

ARTIKELN HANDLAR OM