Sim-EM 2016

Alshammars tårar – missade OS-gränsen

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Kan få åka till Rio för "lång och trogen tjänst"

LONDON. EM slutade i tårar för Therese Alshammar.

Simlegendaren kom sist i finalen på 50 meter fritt och var en evighet från kvaltiden som gett en biljett till OS i Rio.

– Jag var inte i bättre form, och det var jäkligt tråkigt, säger 38-åringen.

Arrangören spelade ”The final countdown” när simmarna presenterades inför finalen på 50 meter fritt, men det hjälpte inte Therese Alshammar, som snarare blev påmind om allvaret.

Svenskan åkte till London för att kvittera ut en OS-biljett, men var sig inte lik och blev sist på 25,15.

Det kan jämföras med de 24,07 som regerande OS-mästarinnan Ranomi Kromowidjojo behövde på sig för att säkra EM-guldet.

– Första 15 kändes stabilt, men sedan händer det inte så mycket mer även om jag tycker att jag har tryck och rytm i simningen. Jag hade inte powern och målgången är jättedålig, säger Alshammar.

Hon försöker le sig genom den mixade zonen, men till slut brister det för henne.

– Jag har gjort tre extremt lika lopp och det känns skittrist. Det är väldigt frustrerande att jobba på detaljer och sedan saknas det extra trycket. Jag vet inte varför. Det är jättejobbigt...

Alshammar orkar inte hålla tillbaka tårarna, avbryter intervjun med de skrivande svenska reportrarna, går undan och får en välbehövlig kram av landslagets presschef Anna Hammar.

Kan ta ”bakgväg” till OS

För Therese Alshammar lär det dock finnas en bakväg till OS i Rio. I det kvaldokument som SOK och Svenska simförbundet har upprättat står att ”individuell överenskommelse om förlängd tidsplan om uttagningsmöjlighet, dock senast den 25 juni, kan göras av särskilda skäl”.

Lars Frölander var i en liknande situation innan han fick en biljett till London 2012, där han blev förste simmare att delta i sex OS. Först den 18 juni fick han grönt ljus från SOK att simma 100 meter fjäril.

– Då fanns det inga klara direktiv från SOK och de fick mycket kritik för det. Jag klarade A-tiden på VM och kvalade in med herrlaget, men när jag satt ner med SOK hade de en helt annan plan som jag följde. Mycket var oklart och luddigt. Inför det här OS:et skulle det vara mer tydligt, säger Frölander, som besökte London Aquatics Centre tidigare under veckan, till Sportbladet.

”Tycker hon ska få chansen”

Fram till den 25 juni hinner Therense Alshammar med ytterligare två tävlingar, närmast en Mare Nostrum-deltävling i franska Canet-en-Roussillon 8–9 juni.

– Jag tycker absolut att hon ska få de chanserna, och det skulle förvåna mig mycket om hon inte får det. Therese har kapaciteten och kan hon få åka på två tävlingar till tror jag att hon fixar det, säger Lars Frölander.

SOK:s kvalgräns för deltagande på 50 meter fritt lyder på 24,71. Det kan jämföras med IOK:s tidskrav på 25,22, vilken Alshammar har gått under vid upprepade tillfällen.

Det är ingen hemlighet att förbundskapten Ulrika Sandmark vill ha med Therese Alshammar i den blågula OS-truppen.

– För mig är det väldigt, väldigt bra att ha en sådan tjej, eller kvinna, i landslaget. Hon har en stor erfarenhet och med det kommer en stor respekt. Hon ger tillbaka mycket till resten av gänget och är viktig både för oss ledare och de andra simmarna, sa hon till Sportbladet tidigare under veckan.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-EM 2016

IOK, Internationella olympiska kommittén

Lars Frölander

Therese Alshammar

Simning

London