Fyra år eller ingen avstängning alls?

SPORTBLADET

Läkaren: Hon är oskyldig

Norges landslagsläkare Fredrik Bendiksen tar på sig ansvaret för Therese Johaugs positiva dopningsprov och vädjar om att 28-åringen ska frikännas helt.

Enligt internationella skidförbundet kan straffet bli fyra års avstängning.

– Det kan bli allt från ett frikännande till fyra års avstängning, säger Antidopning Norges juridiske rådgivare Britha Rökenes.

Foto: SVT
Rasmus Damsgaard.

Therese Johaug förklarade med tårar rinnande nedför kinderna hur hon av misstag fick i sig den anabola steroiden clostebol vid behandling av ett brännsår på läpparna. Sedan tog läkaren Fredrik Bendiksen på sig det fulla ansvaret och vädjade om att Johaug ska frias helt från straff för förseelsen.

– Min åsikt är att Therese är helt oskyldig i den här situationen. Det är helt och hållet mitt fel och jag bär fullt ansvar, sa Bendiksen på torsdagens presskonferens.

”Jag har noll skuld”

Något också Johaug själv tryckte på.

– Jag kan sitta här rakryggad och säga allt för jag har noll skuld i den här saken, sa Johaug.

Nu är det upp till Antidopning Norge att utreda saken vidare och Internationella skidförbundet att ta beslut om påföljden för Johaug.

Under eftermiddagen höll Antidopning Norge en direktsänd presskonferens och förklarade att den norska skidstjärnan som längst kan bli avstängd i fyra år, beroende på eventuella förmildrande omständigheter.

– Att svara på vilken påföljd det kan bli är svårt eftersom det kan bli allt från ett frikännande till fyra års avstängning, säger Antidopning Norges juridiske rådgivare Britha Rökenes.

Utredning inledd

Nu har en utredning inletts för att avgöra vad som ligger bakom det positiva dopningstestet. När den är färdigställd eller när ett besked om eventuella påföljder för Johaug kommer återstår att se.

– Det är viktigt att få in all relevant information, det är första prioritet. Nu ska vi så noga som möjligt låta processen fortgå och än så länge har alla parter varit samarbetsvilliga, säger Rökenes.

Även Anders Solheim, chef vid Antidopning Norge, närvarade på presskonferensen och understryker att det inte handlar om höga halter av clostebol i Johaugs fall.

– Det finns låga nivåer som är förenliga med använding av krämen. Men det finns ingenting som tyder på att det här har haft prestationshöjande effekter, säger han.

Riskerar fyra år

SVT har via mail varit i kontakt med Rasmus Damsgaard, internationella skidförbundets antidopningsexpert, som bekräftar att Therese Johaug riskerar fyra års avstängning, vilket är den normala påföljden för användning av denna typ av preparat.

”Clostebol är en anabol steroid och om det hittas i urinet så ger det sannolikt fyra års avstängning enligt WADA:s regelverk (om inga tidigare sanktioner har införts mot idrottaren)", skriver Rasmus Damsgaard.

ARTIKELN HANDLAR OM