Låg i koma – kan nu vinna OS-guld

SPORTBLADET

I oktober vårdades han för svåra skallskador – går imorgon i ut i ledning

Foto: Elisabeth Hoff

I oktober låg fälttävlansryttaren William Fox-Pitt i koma med svåra skallskador.

Nu går han ut i den stentuffa OS-terrängen med ledartröjan på.

– Det är en seger bara att vara här, säger den brittiske toppstjärnan.

William Fox-Pitt, 47, har otaliga storsegrar och ett tjugotal tunga medaljer i bagaget efter 32 år i en av världens farligaste sporter. Men den 17 oktober höll det på att ta slut.

Efter ett våldsamt fall under unghäst-VM i franska Le Lion d´Anger hölls Fox-Pitt nedsövd i ett par veckor. När han vaknade och inte kunde se var Rio mycket, mycket längre bort än tio månader.

Alla trodde att OS var förlorat - utom han själv.

– Jag trodde hela tiden att jag skulle kunna ta mig hit, även om det var ganska orealistiskt, berättade Fox-Pitt för Sportbladet innan dressyren, som han sedan tog ledningen i.

Rio-OS lyfte tankarna

Tanken på Rio gav honom en kick att få fart på rehabiliteringen. Kommer ta ett år, sa läkarna. Dagarna innan jul satt han till häst och i april tävlade han igen. 

– Jag gick från blind till dubbelseende, så när jag började hoppa såg jag två hinder istället för ett. Det har varit en resa, men jag har haft så mycket stöd, inte minst från min familj, säger tvåbarnspappan.

Blir sista tävlingen

Efter skallskadan ville inte adrenalinet rinna till som det brukar. Det var en ny upplevelse. Adrenalinet behövs i den tuffa terrängen. Men nu ska den saken vara tillbaka till det normala och Fox-Pitt siktar mot medalj.

Hittills har han tre OS-medaljer i lag, men ingen individuell.

– Det kanske var själviskt av mig att inte ge upp fälttävlan efter olyckan, men tar jag en medalj nu kanske jag slutar, säger Fox-Pitt.

För hans OS-häst blir det definitivt pension.

– Rio blir Chilli Mornings sista tävling, säger Fox-Pitt om sin trotjänare.

Slutar även William Fox-Pitt att tävla får han mer tid för sina hobbies fiske och att föda upp ovanliga kycklingar hemma i Dorset.