Schelin: ”Jag förstår allvaret nu...”

SPORTBLADET

Minns den tunga förlusten 2004

RIO DE JANEIRO. Det är inte ­bara en chans på en ­historisk medalj.

Det är en chans till ­revansch på en tolv år gammal och trist historia.

– Jag var ung och ­ovetande då. Jag förstod inte hur stort det var, ­säger Lotta Schelin.

Damfotbollen lyftes in i OS-programmet 1996. ­Sedan dess har Sverige kvalat in till alla turneringar men aldrig tagit medalj och bara nått semifinal en gång tidigare.

Det var 2004. I hett och klibbigt väder förlorade de med 1–0 mot Brasilien, ställdes mot Tyskland i en match om tredjepris och torskade igen.

Tolv år senare är mycket identiskt.

Än en gång väntar Brasilien, än en gång kan det bli Tyskland vid förlust (de möter Kanada som slog dem i gruppspelet).

”Var inte samma grej”

– Det är fantastiskt roligt att det blivit så igen. Vi har ett lag som är så slagfärdigt och i sådant topptrim, säger Marika Domanski Lyfors som var förbundskapten då och landslagschef nu.

Vad minns du av ­förlusten?

– Att vi mötte ett Brasilien som var väldigt fysiskt starkt. Vi hade haft väldigt mycket skador inför turneringen och det började ­tyvärr märkas när vi kom så långt in i turneringen.

Domanski Lyfors är en av tre svenskar som är kvar från svensk fotbolls största OS-framgång hittills. ­Utöver henne satt Hedvig Lindahl på bänken medan Lotta Schelin fick hoppa in för att jaga en kvittering strax efter Pretinhas ­ledningsmål i minut 64.

Då var Schelin 20 år och ”ovetande”.

– Jag förstod inte riktigt hur stort det var, om jag ska vara helt ärlig i efterhand. Sedan var det inte samma grej, det var inte 80 000 på läktaren utan närmare 1 000 (officiell siffra: 1 556). Det påverkade litegrann. ­Sedan... förstår jag mer ­allvaret nu, samtidigt som jag är mycket lugnare.

Tre raka OS-förluster

Sverige har mött Brasilien tre gånger i OS-historien. Förlust 2000, förlust 2004, förlust 2016.

– De är svåra. Det är inte ett lag som vi har lätt för. Det gäller att veta hur vi ska hantera dem och gå fram. De är sjukt skickliga offensivt och defensivt, men det enda man kan känna är att de är mindre organiserade än USA. Det är sådana detaljer man kan försöka utnyttja, säger Schelin.

Om hon är sugen på den där medaljen? På revansch för 2004 och för alla andra turneringar som slutat ­utanför pallen?

Lita på det.

– Vi är alldeles för nära för att låta det passera.

ARTIKELN HANDLAR OM