Stor förvirring när Stenson får frågan

SPORTBLADET

Ingen – verkligen ingen – har koll på regerande mästaren

Foto: TT
George Lyon tog OS-guld 1904.

RIO DE JANEIRO. George Lyon har varit golfens regerande OS-mästare i 112 år, så det är inte konstigt att han är bortglömd.

När Henrik Stenson fick frågan om han vet vem det är uppstod förvirring.

– Jag har inte koll på alla som ska tävla här i OS..., sa svensken.

Golfen är alltså tillbaka i OS för första gången sedan 1904.

Då, för 112 år sedan, skrev George Lyon in sig i historieböckerna men kanadensaren kunde förstås inte föreställa sig att han skulle vara regerande OS-mästare så här länge.

Nu är det knappast ett namn som klingar bekant.

– Av någon anledning blev han bortglömd i den kanadensiska historien. Förmodligen beror det på att det inte blev några fler tävlingar, säger Michael Cochrane, som har skrivit boken ”Olympic Lyon”, till CBC News.

”Inte koll på alla”

När Henrik Stenson – guldfavorit till 2016 års OS-golf, sportens comeback i tävlingsprogrammet – kallade till pressträff på tisdagen passade Sportbladet på att fråga om han vet vem George Lyon är.

Då uppstod förvirring.

British Open-mästaren trodde att det var en av den här turneringens deltagare.

– Jag har inte koll på alla 60 som är med. Det är några lågt rankade spelare och så är det, det är skillnaden, i vanliga fall har vi de 50 bästa i världen plus de 100 högst rankade från de olika tourerna samt några kvalspelare. Så det kommer vara några spelare som jag inte känner till här, men majoriteten känner jag till, och de 20-30 bästa är ju meriterade spelare.

”Gick händelserna i förväg”

Jag ville inte avbryta dig, men George Lyon är alltså den regerande mästaren. Han har varit det i 112 år.

– Jaha (skratt). Okej, då är han inte med här då…

Nej.

– Men däremot har jag sett hans pokal i så fall. De tog med den för ett år sedan när det var nedräkning till OS. Då kan man säga att jag gick händelserna lite i förväg där då…

ARTIKELN HANDLAR OM