Krissamtalen som ska rädda Sverige i OS

Av: Erik Karlsson, Jennifer Wegerup

Publicerad:
Uppdaterad:
Sverige måste gå för vinst mot Kina.
Foto: PONTUS ORRE
Sverige måste gå för vinst mot Kina.

SPORTBLADET

Brasilia. En ödesmatch skiljer mellan avancemang och ett nytt misslyckande för Pia Sundhages landslag.

Då satte sig förbundskaptenen för första gången i enskilda samtal med hela truppen inför Kinamatchen.

– Det är viktigt för att den enskilde spelaren ska orka resa sig och ta nästa steg, säger hon.

Foto: PONTUS ORRE
Pia Sundhage är pressad.

Det blåste kraftigt om Pia Sundhage efter fjolårets VM-turneringen. Men förbundskaptenen fick fortsatt förtroende, ledde laget till OS – bara för att nu stå på randen till ett nytt misslyckande. Enda säkra resultatet som tar Sverige vidare till kvartsfinal är seger mot Kina natten mot onsdag.

Skulle det inte gå vägen erkänner Sundhage att hennes tid som förbundskapten förmodligen är över i förtid (kontraktet går ut i december).

– Jag vet varken om jag vill eller får stanna om vi förlorar. Men just nu står jag på den här gräsplanen och tänker bara på matchen mot Kina, säger hon.

”Går inte att skrapa av sig”

En pressad situation som har tvingat fram nya grepp från den rutinerade tränaren. Efter 1–5 mot Brasilien har Pia Sundhage första gången mitt under en turnering satt sig ner med var och en av spelarna i truppen för enskilda samtal.

– Man får fundera över hur man hanterar en sådan här förlust. Det går ju inte bara att skrapa av sig och tro att man ska gå vidare. Utan det här sätter sig på vårt spel och på vårt självförtroende så då valde jag att göra en enskild analys och prata med alla spelare en och en, säger hon.

Känns det som att samtalen gör att ni kommer att spela bättre och att de mår bättre?

– Ja, de har bra förklaringar till hur det blev som det blev. Också några frågetecken som vi tillsammans rett ut, kring försvarsspelet, saker som händer flera gånger.

”Svinviktigt”

Spelarna gillar initiativet.

– Jag tycker det är bra, definitivt, säger Kosovare Asllani, som för dagen vilade från träningen med känning i halsen.

– Jag tror det är svinviktigt, säger lagkapten Lotta Schelin och fortsätter: 

– Hon har en väldigt tydlig bild av hur vi ska spela och hon jobbar stenhårt på sitt ledarskap, det var viktigt i stunden, säger hon.

Schelin har själv varit ifrågasatt för sitt spel i landslaget under en längre period. Men om hon riskerar att petas från startelvan mot Kina vill hon inte spekulera i.

– Jag har inte hållit på och tänkt så, jag känner mig egentligen i väldigt bra form och har ingen anledning att hålla på att fundera på det. Sen är Pia en tränare som vågar mycket och byter och kollar speltid och allt sådant, så är det så, då är det så I slutändan är det inget jag lägger vikt vid utan det är en coachfråga, säger Schelin.

Publicerad: