”Granens” debut rör upp känslor i Jönköping

avTT

Helsingborgs landslagskapten Andreas Granqvist ska hyllas för sina VM-insatser – av motståndarklubben Jönköpings Södra.

33-åringens debut i superettan lockar storpublik till Stadsparksvallen.

– Fokus är på matchen och att göra bra ifrån sig för HIF, säger mittbacken.

Andreas Granqvist var en av Sveriges bärande spelare, och med sina två straffmål den bäste målskytten, när herrlandslaget tog sig till VM-kvartsfinal.

När superettan startar om efter sommaruppehållet gör serien det med landslagskaptenen hemma i Helsingborg efter tio år utomlands. Jönköpings Södra ska hylla Guldbollenvinnaren Granqvist för hans landslagsinsatser innan avspark på söndagen.

Blombukett kan vänta

– Det är upp till dem, om de vill göra det för svenska landslaget och min prestation så är jag glad för det, säger huvudpersonen själv till TT.

– Det blir inget superavancerat. En kort grej i samband med line-up, inget mer än så, säger J-Södras evenemangs- och säkerhetsansvarige Sebastian Lagrell.

TT: Någon blombukett som delas ut, och så där?

– Ja... Jag vet inte exakt vad vi kommer göra, jag sköter inte den grejen.

Initiativet har mött kritik från flera av J-Södras supportrar, vilket flera medier uppmärksammat.

”Jag skiter i om Granqvist såväl skrev Voynichmanuskriptet eller lyckats lösa Palmemordet. Givetvis ska han hyllas för sin insats i VM. Men inte där, och inte då!”, skrev en Twitteranvändare i söndags.

Jönköpings Södra står däremot fast vid sitt beslut, samtidigt som klubben har förståelse för supportrarnas reaktioner.

Foto: Andreas Hillergren/TT
Andreas Granqvist tränade med Helsingborg under onsdagen.

"Alltid någon som inte blir nöjd"

– I det här fallet finns olika uppfattningar. Väldigt många har hört av sig och sagt precis tvärtom: "vi måste göra någonting". Det kommer alltid vara någon som inte blir nöjd. Men självklart ska man vara lyhörd och lyssna, säger Sebastian Lagrell.

Omkring 1 000 Helsingborgssupportrar beräknas ta sig till den småländska orten och Stadsparksvallen för att hylla sin återvändande, skånske landslagkapten.

– Om det blir 700 eller 1 200 är svårt att säga. Vi är väl rustade för att hantera det oavsett. Det är egentligen inga konstigheter, vi är ganska vana sedan tiden i allsvenskan, säger Sebastian Lagrell.

För tre veckor sedan spelade "Granen" VM-kvartsfinal mot England (0–2) i Samara, nu debuterar 33-åringen från Påarp i superettan. Men HIF-comebacken är redan avklarad efter att Granqvist i förra veckan startat i träningsmatchen mot danska Fremad Amager (1–2).

– Det ska bli spännande. Det är ett tag sedan jag spelade i svensk fotboll och då var det i allsvenskan, så det kommer att bli lite speciellt, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM