Efter sexismen: ”Alla ville göra revolution”

avPer Bohman

Alize Cornet tog av sig tröjan på banan – och fick en varning.

Då blev de andra damspelarna vansinniga.

– ”Om du får böter så gör vi revolution”, sa de, berättar fransyskan.

US Open skakades av en värmebölja – och efterföljande debatt om sexism. Fransyskan Alize Cornet rättade till sin tröja – tog av sig den och satte på den igen – och fick en varning för ”osportsligt uppträdande” av den danske domaren. Det fick delar av tennisvärlden att ryta till mot könsskillnaderna i regelbedömningen, eftersom manliga spelare får ta av sig tröjan utan någon bestraffning.

Beklagade händelsen

Senare bad US Open om ursäkt.

Alla spelare får byta sina tröjor när de sitter i sina stolar. Det är inget brott mot reglerna Vi beklagar att Ms. Cornet fick en varning i går. Vi har uppdaterat vår policy och det kommer inte att hända i framtiden”, skrev arrangören i ett pressmeddelande.

Nu talar Cornet ut om händelsen och berättar att hon accepterar ursäkten.

– Det kändes verkligen som ett misstag från domaren och inget annat. Det är så jag ser det.

Foto: Anthony Anex / TT / NTB Scanpix
Foto: Twitter

Ville göra revolution

Innan den officiella ursäkten hann det dock bli rejält irriterat bland damspelarna och många var beredda att slåss för sin kollega.

– När jag kom in i omklädningsrummet så kom det fram många spelare till mig. Även ex-spelare, som Tracy Austin, så jag kände mig väldigt stolt över att de kom fram på det viset. Alla ville ge mig stöd, eftersom alla är rädda för att få böter, säger hon och fortsätter:

– Så alla spelarna sa till mig att om jag fick böter så skulle vi alla tillsammans söka upp WTA och göra, du vet, revolution och sånt. Jag fick säga: ”Lugna er. Jag vill få information först och sen kan vi bestämma om vi ska göra revolution eller inte.

Och senare fick Cornet alltså en ursäkt från US Open.

Idrottarna som tjänar mest 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM