Läckta polisbilder kan fria Pistorius

SPORTBLADET

”Någon har tjänat pengar på det här”

1 av 6 | Foto: I dag publicerar Sky news bilder från Oscar Pistorius hem där tragedin inträffade. Till vänster syns dörren som skotten ska ha gått igenom. Att de sitter lågt ska tala till Pistorius fördel, enligt advokaten.

Bilderna från Oscar Pistorius hem där Reeva Steenkamp sköts ihjäl har satt käppar i hjulen för utredningen.

Enligt sydafrikanska City Press misstänks en polisman ha tagit bilderna med sin mobiltelefon och sedan läckt dem.

Och före detta utredningsledaren Hilton Botha menar att läckan kan innebära att Pistorius frikänns.

– Jag visste att vem som helst kunde komma in och ta bilder och då vore båda våra fall förstörda, säger Botha till Sunday People.

I fredags publicerade Sky News fotografier från Oscar Pistorius hem, där Reeva Steenkamp sköts ihjäl. Bilderna från brottsplatsen har gjort en redan kaotisk polisutredning än mer kaotiskt.

Det ursprungliga utredningsteamet som anlände efter dödsskjutningen ersattes helt och hållet under Pistorius borgensförhandlingar i februari sedan det bland annat framkommit att man klivit in på brottsplatsen utan skoskydd.

”Tagna en eller två dagar efter”

Sydafrikanska City Press uppger nu att en av poliserna som anlände till Pistorius hem som en del av det ursprungliga utredningsteamet nu misstänks för att ha läckt de grafiska bilderna till Sky News.

Enligt City Press misstänks polismannen, som haft tillgång till Pistorius hem, ha tagit bilderna med sin mobilkamera.

Läckan kan enligt före detta utredningsledaren Hilton Botha, som stängdes av från fallet och sedan avgick från polisyrket, omkullkasta utredningen och innebära att Pistorius frikänns.

– Det ser ut som att bilderna är tagna en eller två dagar efter dödskjutningen eftersom jag på söndagen tog ner badrumsdörren och skickade den till kriminalteknikerna, säger Hilton Botha till Sunday People.

”Någon tjänade pengar”

Skjutningen ägde rum natten till torsdag den 14 februari och Botha förklarar varför han tog ner dörren.

– Jag visste att vem som helst kunde komma in och ta bilder och då vore båda våra fall förstörda. Jag hade hört att pengar erbjöds för bilder på dörren. Någon tjänade pengar på det här och jag hoppas att de åker fast.

Även Botha tror att bilderna tagits med en mobiltelefon – och inte är officiella polisbilder. Det innebär enligt Sunday People att försvaret kan ha sett bilder från brottsplatsen innan brottsplatsbilder officiellt lämnats över till försvaret och potentiellt hindra utredningen.

I morgon går Pistorius upp i rätten igen men enligt The Guardian kan besöket städas undan på under tio minuter då åklagare säger till tidningen att man kommer att skjuta upp rättegången till senare i augusti – då man hoppas att utredningen är klar.