Ekelund blir historisk

SPORTBLADET

Uttagen till lag-EM – blir en av de yngsta svenskorna genom tiderna

Foto: I vintras krossade Iréne Ekelund det nitton år gamla inomhusrekordet med 32 hundradelar.

ROM. Iréne Ekelund är på väg att bli en av svensk friidrotts yngsta landslagsdebutanter genom ­tiderna.

Sportbladet kan avslöja att hon är uttagen till lag-EM i Dublin under midsommarhelgen.

Nyss fyllda sexton år.

Truppen till lag-EM är inte officiell ännu, men Iréne Ekelund finns med i den preliminära truppen och tävlingen finns redan inskriven i hennes tävlingsschema för i sommar.

– Ja, förbundskapten Karin Torneklint vill att hon ska vara med och Iréne och hennes tränare känner att det är en lagom tävling för henne, säger managern Daniel Wessfeldt som hjälper familjen Ekelund med tävlingsplaneringen.

Värmlandstjejen är en av Sveriges hetaste friidrottare och absolut största talanger.

Slog nytt rekord

I vintras chockade hon ­alla, inklusive sig själv, med att springa 200 meter på 23,15 vid inomhus-SM i Norrköping.

Hon krossade det nitton år gamla svenska inomhusrekordet med 32 hundra­delar – ett rekord som då var fyra år äldre än hon själv.

Och sa på sitt självklara sätt:

– Jag vet inte vad som hände riktigt. Jag bara sprang och så höll det hela vägen.

Så talar en naturtalang.

Hennes 23,15 är också en topptid utomhus genom tiderna i Sverige. Bara tre tjejer har sprungit snabbare. Linda Haglunds svenska rekord 22,82 har hunnit bli 34 år och Carolina Klüft är den hittills enda svenska som tagit sig under 23 sekunder med ­sina 22,98. Lägg till Emma Green Tregaro (jo, hon är en supertalang) som gjort 23,02 och är trea på listan genom tiderna.

Varit barnförbjudet

I dag finns ingen som hotar Iréne Ekelund tidsmässigt på 200 meter.

Därför är hon given på sträckan i lag-EM. Frågetecknet har i stället varit hur snabbt hon och hennes omgivning vill att hon tar steget upp till seniornivå.

I svensk friidrott har det periodvis varit barnförbjudet på seniornivå med en ­åldersgräns på 18 år.  Det fick bland annat stavhopperskan Angelica Bengtsson att lämna sin klubb Växjö, då de stoppade henne från senior-SM som 16-åring. Av samma skäl fick hon inte vara med i Finnkampen 2009, vilket skapade en hel del rabalder då hon resultatmässigt var bäst av alla i seniorkampen.

Nu verkar förbundet ha tänkt och det är starkt av Karin Torneklint att starta sitt jobb som ny förbundskapten med att bryta mot gamla tabun.

Iréne Ekelund behövs – om sanningen ska fram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott