Wahlberg: En overklig match av ett overkligt landslag

SPORTBLADET

”... men om några timmar skriver Sverige historia igen”

ORCHIES. Det var en overklig match från ett overkligt landslag.

Sverige föll i går – redan i dag reser de sig igen.

Sedan finns inga gränser för hur långt det här laget kan nå.

Foto: Sportbladets Malin Wahlberg.

Sällan har ett lag varit så nederlagstippat som Sverige var mot Frankrike i går.

Sällan har ett lag skitit så mycket i det.

Förbundskapten Lars Johansson sa själv att Sverige kanske vinner en av tio. Spelbolagen gav dem en på hundra att slå guldfavoriten.

När det krävdes ett mirakel gjorde de svenska tjejerna allt för att fixa ett.

De gör det omöjliga

För Sverige var det en jättesuccé bara att vara i kvartsfinal. Men de här spelarna nöjde sig inte med det. I stället gick de ut och pressade OS-tvåan i 40 minuter.

Det var en overklig insats från ett overkligt landslag.

I spetsen finns två tvillingar utan gräns. Första gången jag såg Frida och Elin Eldebrink spela basket för 12 år sedan kunde jag inte fatta hur bra de var.

Det kan jag fortfarande inte.

I går ledde de återigen Sverige till nya höjder. Frida sa det bäst själv, samtidigt som hon kämpade emot tårarna i den mixade zonen, efter den svidande förlusten:

– Vi viker aldrig ner oss. Det finns inga gränser. Det finns inga motståndare vi inte kan ta. Det finns nog inget lag som tänker så, det är bara vi.

Hon kan inte ha mer rätt. Det här laget suddar ut alla gränser. De bryter barriärer och de gör det ingen trodde var möjligt.

– Fatta om vi hade vunnit, respekten vi hade fått från hela Europa då, sa Louice Halvarsson.

Sverige har den redan ändå. Det räckte inte hela vägen. Men Sverige har visat att de kan slå de bästa. Det finns ingen som såg gårdagens rysare som inte har förstått det.

Kan säkra första VM-biljetten någonsin

Celince Dumerc avgjorde semifinalen i OS med två raka treor. I går gjorde hon samma sak mot Sverige. Men ingen kan ta ifrån det här svenska laget vad de gjorde i Pévèle Arena den 27 juni när de skakade OS-tvåan ända in i slutet.

Det här är bara början för det här laget. Jag är övertygad om att de kan nå hur långt som helst. Redan i dag ska de skriva historia pånytt.

Strax före 22.00 lämnade spelarna planen med hängande huvuden. Klockan 14.00 måste de vara tillbaka med höjda. Matchen mot Vitryssland handlar inte bara om placering. Den handlar om något mycket viktigare än så. Vid seger är Sverige klart för VM – för första gången någonsin. Lagets stora mål har hela tiden varit att ta sig dit. Nu är de bara en match från att göra det.

Spelar de som i går kan inget i världen stoppa dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket