Landslaget sparkar ut snowboardåkare

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

”Tar starkt avstånd från den här typen av beteende”

1 av 3 | Foto: INSTAGRAM
Kevin Bäckström.

Kevin Bäckström lade ut en bild på sig själv från en strippklubb på sociala medier.

Nu får 20-åringen sparken från det svenska landslaget.

– Det är inte strippklubben som är det fällande utan mer vad som levererats på blogg och Instagram, säger Olle Danielsson, sportchef för snowboard, till Sportbladet.

Det var i mitten av oktober förra året som snowboardåkarna Kevin Bäckström och Tor Lundström gick på strippklubb tillsammans. Duon la ut bilder från besöket på Instagram vilket fick landslagsledningen att reagera.

”Jag tycker tjejer är fina”

Nu har förbundet tagit beslutet att sparka Bäckström från landslaget.

– Kevin har i sociala medier och i olika uttalanden agerat på ett sätt som inte är förenligt med våra värderingar över huvud taget. Vi tar starkt avstånd från den här typen av beteende och har efter noggrant övervägande valt att låta Kevin lämna sin plats i landslaget", säger Olle Danielsson, sportchef för snowboard, till förbundets hemsida.

Bäckström kommenterade själv stirppklubbsbesöket för Nyheter 24:

– Jag tycker tjejer är fina. Vem gör inte det som är ung och kille? Alla gillar väl tjejer. Bara för att vi har sponsorer och är med i landslaget borde väl vi kunna få gå på strippklubb precis som alla andra Svenssons, sa Kevin Bäckström till Nyheter24.

”Har rätt till en andra chans”

Däremot får Tor Lundström fortsätta då beslutet, enligt Danielsson, inte är ett resultat enbart av strippklubbsbesöket.

– Han är fortsatt med i landslaget och vi kommer att köra på med värdegrundsarbete med landslaget framöver och fortsätta det jobb vi påbörjat, säger Olle Danielsson till Sportbladet.

Vad skiljer de två åt?

– Det är ganska stor skillnad som jag ser det. Det är inte strippklubben som är det fällande utan mer vad som levererats på blogg och Instagram. Det eskalerade i går då han gick till angrepp mot två journalister från Nyheter 24.

Sportchefen vill inte gå in på vad Bäckström skrev i inlägget som nu ser ut att vara raderat men säger att det var det som fick bägaren att rinna över. Förbundet hoppas nu att 20-åringen ska förändra sitt beteende.

– Vi har skrivit i pressmeddelandet att om han är villig att förändra sitt sätt att vara är det inga problem att komma tillbaka. Alla har rätt till en andra chans. Så enkelt är det.

Publicerad: