Mejla

Robert Laul

LAUL: Här är mina 5 krav på ”Blågult”

Nytt kval, ny dröm – men nu
står det betydligt mer på spel

Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan har ett nytt gäng, landslaget står inför ett nytt kval och förbundskapten har en ny dröm.

Målet är det gamla vanliga – att kvalificera sig för nästa mästerskap.

Den här gången står betydligt mer än så på spel.

Nästa tisdag börjar VM-kvalet och landslaget är samlat i Helsingborg för träningsmatch mot Kina i morgon. Som alltid efter mästerskap pratas det om ”nystart” men den som följt Blågult ett tag vet att det inte brukar vara några stora skillnader.

Albin Ekdal är ny, Adam Johansson nygammal och Olof Mellberg har gått i pension – annars är det i mångt och mycket EM-truppen som ska göra det igen.

Inget fel med det.

Ett mindre fotbollsland har inte råd att jobba på annat sätt mellan mästerskapen. Så många fotbollsspelare på högsta nivån har inte Sverige att bästa draget efter ett förlorat gruppspel är att satsa på elva nya gubbar i kommande kvalmatch.

Zlatan har skaffat ett nytt gäng

Helt stilla står förstås inte tiden och det tydligaste tecknet på att landslaget förändras såg vi under uppvärmningen på Olympia. Efter att ha bollat gris med ”Chippen”, Mellberg och Daniel Majstorovic i fem år har Zlatan skaffat ett nytt gäng: Jonas Olsson, Ola Toivonen och Martin Olsson. Om inte Emir Bajrami varit förkyld hade han säkert varit med där också (ingen av de fyller år under den här samlingen så Erik Hamrén kan vara lugn).

Den som ville hitta andra nyheter fick börja med att titta i backspegeln.

Inför EM-slutspelet i somras handlade förbundskaptenens mantra om att Sverige skulle kompensera fotbollstekniska brister med att vara det bästa laget, det bästa teamet: – Ska vi ha någon chans i sommar måste vi vara bättre än de andra i teamwork, vi måste vara bättre som grupp. De har fler individuellt skickliga spelare att välja mellan, då måste vi vara bättre på något annat, sa Hamrén.

Facit efteråt var upprepade ommöbleringar i startelvan, en förvirrad försvarsorganisation, fem insläppta mål på hörnor och inlägg och respass efter två gruppspelsmatcher. Att Sverige slöt sig samman och visade prov på god lagmoral i den betydelselösa matchen mot Frankrike var en klen tröst.

När det nu drar ihop sig till VM-kval har Hamrén flyttat fokus till fotbollsplanen:

– Vad krävs om vi ska ta oss till Brasilien 2014? Jo, det krävs att vi är grymt duktiga, det krävs att vi är bättre än många andra lag. Frågan är vad vi ska vara bättre på? Vi måste bli bättre i de avgörande situationerna, både offensivt och defensivt. Effektiva på de chanser vi skapar och ge motståndaren så få möjligheter som möjligt, sa Hamrén.

Inte realistiskt att vi når VM

Sverige är lottade i en grupp där Tyskland är storfavorit medan Irland och Österrike också vill åt andraplatsen som ger biljett till play off. Väl där krävs tur med lotten. Med tanke på att det svenska laget i princip är det samma som under EM och dras med samma positionsproblem – högerbacksplatsen, ett nykomponerat mittbackspar och vänsterkanten i första hand – är det knappast realistiskt att förvänta sig en svensk mästerskapssommar även 2014.

– Min uppgift är att vi ska ta oss till mästerskapen, det är förbundets målsättning. Sedan om det är realistiskt struntar jag i. Man behöver inte vara så jävla realistisk alla gånger, sa Hamrén på gårdagens presskonferens.

Det går inte att kräva att Sverige ska gå till slutspel efter slutspel som på Tommy Söderbergs och Lars Lagerbäcks tid men det var länge sedan så mycket stod på spel för svensk fotboll. Om vi spekulerar kring en framtid där just Brasilien-kvalet skiter sig kan uppförsbacken vara exakt så här brant redan nästa höst:

En redan ålderstigen trupp har blivit ett år äldre, Zlatan Ibrahimovics landslagskarriär är över, i Solna står en nybyggd jätte­arena som ett pengasluckande monument över en tidsperiod då landslaget föll ner i sin djupaste svacka sedan 1980-talet. En vingklippt förbundskapten som haft problem att bygga långsiktigt är ansvarig för att inte slarva bort den ytterst lovande 1992-generationen med John Guidetti, Oscar Hiljemark och Alexander Kacaniklic i spetsen.

Det kanske inte är realistiskt att allt i den där mardrömmen blir verklighet, å andra sidan ska man ju inte vara så jävla realistisk hela tiden.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.