Tack, Dragons

SPORTBLADET

Malin Wahlberg: Måstematch – då räddade Sundsvall hela finalserien

Foto: NYTT HOPP Alex Wesby och Sundsvall Dragons blåste liv i finalserien igen när de slog Södertälje med 80–75.

När draken lyfte tvingades kungarna abdikera.

Sundsvall sänkte Södertälje i måstematchen och räddade inte bara sig själva utan en hel finalserie.

Tack för det.

Som journalist ska man vara ­objektiv och allt sådant där. Men i går höll jag en tumme för Sundsvall, för annars hade den här finalserien varit över redan på torsdag. Och vem vill det?

Kanske Södertälje. Men vi andra vill ha mer.

I slutet av matchen var det maxpuls, adrenalinpump och svettningar på många fler än spelarna – och det berodde inte bara på den obefintliga luftkonditioneringen i Sundsvalls sporthall.

Riktigt bra match

Vi fick se ett nytt sekunddrama och vi fick se en riktigt bra basketmatch.

Med intensitet, känslor och dramatik.

Som årets coach (att han inte fått utmärkelsen tidigare är konstigt) Peter Öqvist sa efter matchen:

– Jag tycker det är roligt. Gastkramande jämt, underhållande. Släpp de andra idrotterna, det är i de här hallarna det händer.

Han har så rätt. Den tredje finalen började ungefär som den första. Södertälje tog kommandot och gjorde ett litet ryck. Tobias Borg var grym, Toni Bizaca levererade som vanligt och Martin Pahlmblad tackade för förtroendet när Dino Pita var sjuk och sköt som på gamla dagar.

Sundsvall tuggade sig in i matchen. Men Södertälje hade svar på allt. Satte Tom Lidén en trea kontrade Pahlmblad med en ny. Dunkade Michae Cuffee ville Kenneth Simms inte vara sämre.

Trots att Sundsvall hade ett grymt flow i den tredje perioden släppte Södertälje aldrig taget. I­nte förrän i slutsekunderna när Bizaca missade en trea och Kenneth Simms foulade Hlynur Baeringsson som kunde avgöra från linjen tvingades kungarna abdikera.

Södertälje gjorde ingen dålig match. Men Sundsvall visste att de var piskade att vinna och krigade sig till en seger. Och de gjorde det mycket tack ­vare Anton Gaddefors och Tom Lidén. De visade att Sundsvall är mer än bara en fantastisk fyra och det ­måste de fortsätta med om den här serien ska bli lång.

Hoppas på repris

När lagen möttes i final senast för åtta år sedan vände Kings ett 0–2 underläge till SM-guld efter ­fyra raka segrar. Nu vill Dragons göra samma sak.

– Jag hoppas att vi kan det, säger Alex Wesby.

Jag tvivlar på att det går så enkelt. Södertälje känns extremt starka och det kunde lika gärna slutat med seger, trots elva turn­overs, förlorad returtagning och en sjuk Pita.

3–0 och den här finalfesten hade varit över. Nu lever den i allra högsta grad.

Kings kommer att göra allt för att ta tillbaka kronan. Dragons kommer att göra allt för att behålla den.

I morgon fortsätter festen.

Tre nycklar till segern

Foto: Anton Gaddefors.

✓ Returtagningen:

Sundsvall tog 15 offensiva returer, varav Michael Cuffee 6, mot Södertäljes 3 och vann returtagningen totalt med 38–30.

✓ Offensiven:

Jakob Siguardson stannade på blygsamma 6 poäng. Men det spelade ingen roll när Tom Lindén och Anton Gaddefors klev fram och drog i 14 respektive 11 poäng. Samtidigt levererade stjärnorna Hlynur ­Baeringsson (18 p), Alex Wesby ­(16 p) och Michael Cuffee (13 p).

✓ Straffkasten:

Sundsvall fick skjuta 19 straffkast och satte 14 poäng från linjen. Södertälje fick bara skjuta 10 straffkast och satte 6 av dem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket