Slår och sparkar sina egna spelare

SPORTBLADET

Bilderna chockar USA – nu får han sparken

Videon på Mike Rices coachmetoder chockade USA.

24 timmar efter att bilderna kablades ut sparkas nu collegelaget Rutgers tränare.

Sportbladets USA-blogg skrev i går om videobilderna på college-coachen Mike Rice som chockat USA. Videofilmer från lagets träning visar där hur tränaren kastar bollar, sparkar och drar i spelare samt skäller ut dem med grova ord.

24 timmar efter att bilderna blev offentliga agerar nu Rutgers och sparkar Rice.

Kände till problem

”Mot bakgrund av nyligen publicerad information och en ny översyn av gamla problem har Rutgers sagt upp kontraktet med Mike Rice”, skriver lagets talesman Jason Baum på Twitter.

43-årige Rice hade precis slutfört sin tredje säsong som coach för college-laget. Redan i december stängdes han av i tre matcher och tvingades betala motsvarande 325 000 kronor i böter sedan skolledningen fått höra om upprepade övertramp från Rice då han bland annat kastat bollar i huvudet på sina spelare under stängda träningspass.

”Mådde bra av att mobba”

Nu ångrar ledningen beslutet att inte redan då avskeda Rice.

– Jag är ansvarig för beslutet att ge coach Rice en chans att förändra sig. Ett avskedande diskuterades i december men jag tyckte det bästa för alla vore att försöka rehabilitera honom. Men jag hade fel, säger skolans sportchef Tim Pernetti enligt New York Daily News.

Förre NBA-spelaren Eric Murdock, som tidigare jobbade som utvecklingsansvarig åt Rutgers, är en av de som fått se Mike Rices skräckvälde från nära håll.

– Han mådde bra av att mobba spelare. Om han fick en kille att känna sig eländig kunde han sova bättre på natten. Han har allvarliga problem med att kontrollera sitt humör, säger Murdock till ESPN.

Se TV-klippet på Mike Rices metoder i USA-bloggen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket