Blev tvåa – för sjätte gången i karriären

SPORTBLADET

Historisk Justin Rose snuvade "Lefty” på titeln

Han var på väg att bryta förbannelsen.

Men Phil Mickelson, 43, föll på målsnöret igen och slutade tvåa i US Open – för sjätte gången.

– Jag är förkrossad. Det här var min bästa chans att vinna, säger amerikanen.

När Phil "Lefty" Mickelson 2009 skänkte bort segern efter att hans närspel kollapsat de sista hålen var det hans femte andraplats i US Open.

Flest – av alla golfare genom tiderna.

Inför den avslutande rundan som spelades på Merion Golf Club i Haverford Township, Pennsylvania, i natt hade amerikanen en ledning på ett slag framför en jagande trio.

Den ledningen försvann illa kvickt efter dubbelbogeys på tredje och femte hålet.

– Jag borde ha gjort bogeys på de hålen, säger han.

Vädningen: en eagle

Samtidigt storspelade Justin Rose, 32. Engelsmannen – som inte skördat några större framgångar i US Open-sammanhang sedan tiondeplatsen 2007 – gjorde birdie efter birdie.

Det var då, på det tionde hålet (par 4), som tävlingen tog en dramatisk vändning. Mickelson slog andraslaget från ruffen – och bollen damp ner perfekt på greenen innan den rullade ner i koppen för en eagle.

Mickelson var tillbaka i delad ledning och i ett i stort sett identiskt utgångsläge som 2009, senaste gången han blev tvåa.

Hyllade sin avlidne far

Men precis som då skulle han få se sig slagen.

Suveränen Justin Rose lyckades med det som ingen engelsman hade lyckats med på 43 år: vinna US Open.

32-åringen var iskall när han avslutade det 72:a och sista hålet med ett par.

Han kysste då sina nävar, pekade mot himlen och var nära till tårar. En hyllning till hans far, som år 2002 avled efter en lång kamp mot cancer, bara 57 år gammal.

– Jag kunde inte göra annat än att blicka upp mot himlen och ana att min gamle pappa Ken hade ett finger med i spelet, säger Rose.

”Förkrossad”

Sedan såg han på när Phil Mickelson avslutade med en bogey. En bogey som gav honom en delad andraplats med australiensaren Jason Day, 25.

– Det här var min bästa chans att vinna eftersom jag spelade så bra och älskade banan så mycket. Jag är förkrossad. Att inte vinna, det gör ont, säger Mickelson efter sjätte andraplatsen.

I samma sekund blev Justin Rose blev alltså den förste engelsmannen att vinna US Open sedan Tony Jacklin, och den förste engelsmannen att vinna en major sedan Nick Faldo 1996.

Bäste svensk blev David Lingmerth, 25 på en delad 17:e plats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf